Staš Zgonik

22. 11. 2019  |  Mladina 47  |  Družba

Zelena parkirišča 

Počasno uvajanje preprostega ukrepa 

Zviševanje povprečne temperature, ki je posledica podnebnih sprememb, je v poletnih mesecih v mestih še posebej očitno zaradi tako imenovanega učinka toplotnega otoka. Velike betonske površine v primerjavi z zelenimi vpijajo precej več toplote in dodatno segrevajo okolico. Med najbolj problematičnimi območji so parkirišča. Preprost ukrep za omejitev učinka toplotnega otoka je ozelenitev, bodisi z zasaditvijo dreves bodisi z zatravitvijo parkirnih prostorov. V Ljubljani od leta 2013 v skladu z odlokom o občinskem prostorskem načrtu velja, da je treba na ravni terena ozeleniti nove parkirne površine, kjer je več od deset parkirnih mest. Odlok določa, da je treba zasaditi vsaj eno drevo na vsaka štiri parkirna mesta in da morajo biti drevesa po parkirišču razporejena čim enakomerneje. »To določilo dosledno upoštevamo pri izvedbi vseh javnih parkirišč, ki so bila urejena po začetku veljavnosti tega določila,« pravijo na Mestni občini Ljubljana.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.