Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Na Šrilanki nič novega

Kushan Liyanarachchi / Twitter

Kushan Liyanarachchi / Twitter

V soboto so na Šrilanki izvedli predsedniške volitve, na katerih je nastopilo kar 35 kandidatov. Predsedniški stol je pričakovano osvojil “Terminator” Gotabaya iz politične dinastije Rajapaksa, ki zadnja desetletja vodi državo.

V času predsedovanja njegovega brata Mahinda je bil Gotabaya obrambni minister. Skupaj sta izvedla niz operacij in leta 2009 tudi končala državljansko vojno, zaradi česar ju singalska budistična večina slavi kot heroja. Po štiriletnem premoru se na vrh države vrača priljubljeni tandem, saj je Mahinda že prevzel premierski položaj.

Novi predsednik je vodil izjemno agresivno kampanjo vredno več kot 3 milijone evrov. Na Šrilanki ni zakonsko omejenega financiranja političnih kampanj, zato tudi ni znano, od kod je prišel ta denar. Gotabayjo že nekaj časa spremljajo obtožbe korupcije. Čeprav so bile te ravno včeraj ovržene na sodišču, ostaja vprašanje, kako točno je v državi, kjer imajo učitelji mesečno plačo nižjo od 200 eur, financiral drago predsedniško kampanjo. 

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.