Bernard Nežmah

29. 11. 2019  |  Mladina 48  |  Kultura  |  Knjiga

Johann Wolfgang Brügel Stalin in Hitler: Pakt proti Evropi

Celjska Mohorjeva družba, Ljubljana, 2019, prevod: Franci Kindlhofer, 25 €

+ + + +

Prevod knjige 394 dokumentov o sodelovanju med nacističnim in komunističnim vrhom iz leta 1973, ki mu je tokrat dodana še vrsta komentarjev o nezaslišanem Stalinovem paktiranju s Hitlerjem.

Glavnina zapisov izhaja iz časov med letoma 1939 in 1941 ter predstavlja vrsto pogajanj med Moskvo in Berlinom. Ko so Sovjeti denimo zavzeli vso Litvo, so nacisti protestirali, da tudi njim pripada del, nakar so se leta dogovarjali o denarni in materialni kompenzaciji, zraven katere pa so nemški diplomati dosegli, da boljševiki niso nacionalizirali lastnine tamkajšnje nemške manjšine. Pomenljivi so odlomki iz sovjetskih časnikov, ki so v nekem obdobju opustili protinacistično retoriko. Še več, komunistični tisk v okupirani Franciji je nemško zmago opisal kot največji poraz francoskih imperialistov. Stalinove koncesije Hitlerju so segle celo do izročanja nemških emigrantov in Judov v roke SS! Nemških koncesij Stalinu na račun komunističnih partij okupirane Evrope delo ne omenja. A onkraj moralnih vprašanj knjiga odstira pletenje tesnih medosebnih vezi: Stalin pošlje Ribbentropu brzojavno čestitko za rojstni dan, Ribbentrop prosi Molotova, da mu ob obisku prinese še Stalinov portret, Mikojan podari krzno Ribbentropovi ženi, še dan pred nemškim napadom na SZ Molotov prijateljsko kramlja z nemškim ambasadorjem …

Knjiga je faktografska in se konča z vojno napovedjo. Toda kakšna je bila usoda enega osrednjih protagonistov – ambasadorja von Schulenburga? Kako so Sovjeti ravnali z njim, potem ko je Hitler poteptal prijateljski pakt in s peklensko vojaško močjo udaril po SZ? Če verjamete ali ne – najprej so ga internirali, kmalu zatem pa pripeljali do turške meje in izpustili. Brutalna vojna ni segla do galantne diplomacije. A vsebino sovjetsko-nemškega medvojnega dogovarjanja bo moral radovedni bralec iskati v drugi literaturi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.