Izak Košir

29. 11. 2019  |  Mladina 48  |  Politika

Kje je univerzalni otroški dodatek?

Smele ministričine napovedi se niso uresničile 

Ministrica za delo in neuresničene napovedi Ksenija Klampfer

Ministrica za delo in neuresničene napovedi Ksenija Klampfer
© Borut Krajnc

Ministrica za delo Ksenija Klampfer je poleti na tiskovni konferenci presenetila z napovedjo javne razprave o univerzalnem otroškem dodatku, ki naj bi ga prejemali vsi otroci. »V mesecu septembru bomo začeli z intenzivno javno razpravo, da bi otroški dodatki postali univerzalni temeljni dohodek. Razpravo bomo opravili na način, da bomo vanjo vključili tako strokovno kot laično javnost in nevladne organizacije. Želeli bi si doseči širši družbeni konsenz s ciljem, da bi socialno politiko lahko ločili od družinske politike.«

September je mimo, oktober tudi, zdaj zdaj bo minil še november, a konkretnega koraka, ki so ga na ministrstvu obljubljali, ni. Zato smo tja poslali nekaj jasnih vprašanj, in sicer, kakšne ukrepe, posvete, okrogle mize oziroma karkoli na to temo je ministrstvo od takrat do danes pripravilo in kako daleč je uvedba univerzalnega otroškega dodatka.

V službi za odnose z javnostmi so odpisali, da je bil opravljen le prvi sestanek delovne skupine za pripravo predlogov sistemskih rešitev na področju družinske in socialne politike. Potekal je v sredo, 25. septembra. »Predvidoma konec letošnjega leta oz. v začetku prihodnjega bomo strokovnim institucijam, ki se ukvarjajo s tovrstno problematiko, posredovali povabilo k oddaji ponudbe za izvedbo Analize o obstoječem sistemu prejemkov, namenjenih družinam z otroki v Sloveniji v povezavi z davčnimi olajšavami tem družinam,« so dodali. Zakaj vse skupaj traja toliko časa, niso povedali.

Univerzalni otroški dodatek je v bistvu dobra poteza, vse pa je odvisno od izvedbe, da ne bodo na koncu »kratke« potegnili prav najrevnejši otroci. Ne pozabimo, da Slovenija že tako za vse socialne politike glede na svoj BDP nameni manj sredstev, kot je povprečje v Evropski uniji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.