Staš Zgonik

29. 11. 2019  |  Mladina 48  |  Družba

Nežka se cepi

Otroška slikanica o cepljenju 

Knjiga Nežka se cepi

Knjiga Nežka se cepi
© Arhiv Mladine

Pred vstopom v šolo otroke v Sloveniji čakata dve obvezni cepljenji – drugi odmerek cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam ter prva odmerka cepiva proti okužbi z virusom hepatitisa B. V tej starosti otroci pričakujejo razlago za dogajanje okoli sebe, s cepljenjem ni nič drugače. Ta teden so študenti medicine, združeni v projektu Imuno, predstavili slovensko otroško slikanico o pomembnosti cepljenja, ki otrokom na prijazen način razloži koristi tega ukrepa.

Glavna junakinja, petletna Nežka, se v knjigi skupaj z mamo odpravi k zdravnici na cepljenje. Nežka ne razume, zakaj mora k zdravnici, če vendar ni bolna, mama pa ji razloži, da bo zaradi cepljenja v njej nastala armada malih vojščakov, ki bodo njeno zdravje varovali kakor grad, v katerem živi najlepša princesa.

Avtor besedila je Blaž Mencinger, eden od študentov, za ilustracije in izdajo knjige pa so poskrbeli pri Mladinski knjigi. Kot pravi eden dejavnejših članov projekta Imuno Vid Čeplak Mencin, so s tem želeli poskrbeti za izvedbo na ustrezni ravni in večji ugled knjige.

Od 3000 natisnjenih izvodov jih bo tisoč odkupilo ministrstvo za zdravje in jih razposlalo vsem pediatričnim ambulantam in klinikam, kjer bodo na voljo v čakalnicah. Dogovarjajo se tudi z vrtci, prav tako bo knjiga na voljo v knjižnicah, omejeno število izvodov pa naj bi šlo v prosto prodajo.

Pediatri pričakujejo, da jim bo slikanica olajšala delo. »Sem pediater v ambulanti in imam vsak dan opraviti s cepljenjem, zato se mi zdi tak pripomoček super. Večkrat sem že razmišljal, da bi bilo dobro narediti kaj takega, študenti medicine pa so to dejansko izpeljali,« pravi ljubljanski pediater Denis Baš. Pri tem, poudarja, ne gre zgolj za manj stresno cepljenje otrok, temveč tudi za vzgajanje (bodočih) staršev.

»Naše informacije o cepljenju niso nikoli tako privlačne in udarne kot tiste, ki jih širijo nasprotniki cepljenja. Mogoče se jim tale knjiga lahko postavi po robu.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.