IK, STA

4. 12. 2019  |  Svet

VIDEO: Greta priplula do Lizbone

Po treh tednih plovbe čez Atlantik naj bi se mlada aktivistka v petek udeležila podnebnega protesta v Madridu 

Gretin govor v lizbonskem pristanišču

Gretin govor v lizbonskem pristanišču
© YouTube

Mlada švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg je na krovu katamarana La Vagabonde včeraj srečno priplula čez Atlantik in se izkrcala v Lizboni. Nekaj dni namerava ostati v portugalski prestolnici, v petek pa bi se lahko udeležila podnebnega protesta v Madridu, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Občutek je nerealen. Seveda se zelo veselim kopnega," je malenkost pred vplutjem Greta povedala za švedski časnik Dagens Nyheter. Več kot 5500 kilometrov dolgo pot iz ZDA je začela 13. novembra.

16-letnico je na obali sprejelo nekaj deset njenih somišljenikov, tudi šolarjev, pozdravil jo je tudi lizbonski župan Fernando Medina, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zaradi neugodnega vetra so jo sicer čakali kar nekaj ur.

Mladenka je poudarila, da ima veliko energije in da želi nadaljevati svoj boj za podnebje, povzema nemška tiskovna agencija dpa. "Dobro se počutim. Želim nadaljevati, polna sem energije," je povedala.

Izrazila je hvaležnost za možnost ponovne plovbe čez Atlantik in za izkušnje, ki jih je pridobila na potovanju. Po treh tednih na morju pa je vesela, da je znova na trdnih tleh, je dodala.

GBE8-2TaWsA

Greta Thunberg, ki je s svojimi protesti pred švedskim parlamentom navdihnila globalno gibanje Petki za prihodnost, zaradi obsega izpustov toplogrednih plinov zavrača polete z letalom. Zato je avgusta preplula Atlantik na regatni jadrnici, opremljeni s sončnimi celicami in podvodnimi turbinami, ki omogočajo potovanje čez ocean brez ogljičnega odtisa, da se je lahko udeležila podnebnega vrha ZN v New Yorku 23. septembra ter podnebnih protestov v tem mestu.

Nameravala se je udeležiti tudi podnebne konference ZN v Čilu, ki pa so jo zaradi protestov le mesec dni pred dogodkom odpovedali. Za gostitelja se je ponudil Madrid, Greta pa je morala najti način, kako okolju prijazno pripotovati nazaj čez lužo.

Na pomoč ji je priskočil avstralski par, ki že leta s katamaranom pluje po svetu in dogodivščine beleži na svojem kanalu na portalu YouTube. Riley Whitelum in Elayna Carausu sta jo sprejela na krov plovila La Vagabonde, na katerem sta bila še krmarka Nikki Henderson ter 11-mesečni dojenček avstralskega para. Z njimi je plul tudi oče Thunbergove Svante.

HtM7ls1Y_BM

Whitelum je sicer poudaril, da jadranje čez Atlantik v tem letnem času ni priporočljivo. Ekipa na krovu katamarana se je morala med drugim spopadati z visokimi valovi. "Greta in Svante sta zelo pogumna, da sta se podala na tako potovanje," je menil.

Greti se po pristanku v Lizboni ne mudi v Madrid. "Nekaj dni bom ostala v Lizboni, da vse uredimo," je povedala novinarjem. V Španijo bo najverjetneje pripotovala do petkovih podnebnih protestov, za samo konferenco pa načrtov še nima. Vsekakor pa ve, kaj želi početi po njej: "Po Madridu se bom za praznike odpravila domov," je dejala.

V španski prestolnici se je z zasedanjem na ravni predsednikov držav in vlad v ponedeljek začela globalna podnebna konferenca. Trajala bo do 13. decembra.

PnMzfnnlnU0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.