IK, STA

 |  Svet

Bi za zaščito podnebja zmanjšali božično osvetlitev?

57 odstotkov vprašanih bi zmanjšalo uporabo božične osvetlitve ali se ji v prihodnje celo odpovedalo

V predbožičnem času je močno osvetljena tudi Ljubljana. Bi se bili Ljubljančani in obiskovalci slovenske prestolnice v prihodnje temu pripravljeni odpovedati?

V predbožičnem času je močno osvetljena tudi Ljubljana. Bi se bili Ljubljančani in obiskovalci slovenske prestolnice v prihodnje temu razkošju pripravljeni odpovedati?
© pxhere.com

Si predstavljate božične praznike z manj svetlikajočih se luči na oknih in brez lesketajočega se Božička na travi pred hišo? Večina Nemcev bi bila za zaščito podnebja pripravljena zmanjšati božično osvetlitev, kaže včeraj objavljena raziskava nemške tiskovne agencije dpa.

57 odstotkov vprašanih je dejalo, da bi bili pripravljeni zmanjšati uporabo božične osvetlitve ali se ji v prihodnje celo odpovedati, je razvidno iz raziskave, ki jo je za agencijo dpa opravilo britansko podjetje za raziskave trga YouGov.

Enajst odstotkov vprašanih je dejalo, da bi se v luči skrbi za podnebje že letos odpovedali osvetlitvi, deset odstotkov pa bi to storilo v prihodnje.

Zmanjšanje uporabe božičnih lučk že letos podpira 12 odstotkov vprašanih, 23 odstotkov pa bi to storilo za enega prihodnjih božičev. 35 odstotkov se božičnim lučkam ne bi odpovedalo.

Zmanjšanje uporabe božičnih lučk že letos podpira 12 odstotkov vprašanih, 23 odstotkov pa bi to storilo za enega prihodnjih božičev. 35 odstotkov se božičnim lučkam ne bi odpovedalo, je pokazala raziskava.

Pri vprašanju, ali bi bilo treba osvetlitev na zgradbah in ulicah zaradi porabe energije zmanjšati, je mnenje Nemcev močno razdeljeno, saj jih 44 odstotkov zagovarja zmanjšanje, 44 odstotkov pa temu nasprotuje, medtem ko se jih 13 odstotkov ni opredelilo.

Veliki večini (79 odstotkov) Nemcev je osvetlitev med božično-novoletnimi prazniki sicer všeč. Skoraj sedem od desetih vprašanih bo letos svoj dom okrasilo z elektronskimi lučkami, navaja dpa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.