IK, STA

 |  Politika

Kako bo Slovenija leta 2021 predsedovala EU

Predsednika slovenskega in nemškega parlamenta danes o predsedovanju Slovenije EU

Dejan Židan, predsednik državnega zbora

Dejan Židan, predsednik državnega zbora
© Uroš Abram

Predsednik državnega zbora Dejan Židan se bo danes v Berlinu srečal s predsednikom nemškega parlamenta Wolfgangom Schäublom na neformalnem pogovoru. Osrednja tema pogovorov bo med drugim predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021, saj bo to potekalo v triu z Nemčijo in Portugalsko.

Slovenija bo Svetu EU predsedovala v drugi polovici leta 2021, Nemčija bo povezavo vodila v drugi polovici leta 2020, Portugalska pa v prvi polovici leta 2021.

Slovenija namerava v času svojega predsedovanja EU dati velik poudarek vladavini prava, utrjevanju multilateralizma in močni ter proaktivni EU v mednarodni skupnosti. Ambicija slovenskega predsedstva bo tudi promocija krožnega gospodarstva, socialne Evrope ter nadaljevanje širitvenega procesa na Zahodnem Balkanu.

Slovenija namerava v času svojega predsedovanja EU dati velik poudarek vladavini prava, utrjevanju multilateralizma in močni ter proaktivni EU v mednarodni skupnosti.

Židan in Schäuble bosta sicer govorila o različnih temah skupnega interesa. Poleg predsedovanja EU so v DZ med temami pogovora izpostavili tudi Frankfurtski knjižni sejem, saj bo Slovenija leta 2022 uradna častna gostja enega največjih tovrstnih dogodkov na svetu, kar za Slovenijo predstavlja izvrstno priložnost za promocijo.

Javna agencija za knjigo izvaja različne pripravljalne aktivnosti, v jedru teh je med drugim zagotoviti povečan obseg prevodov, predvsem v nemščino, ter v povezavi s tem izboljšati kompetence slovenskih založnikov pri prodaji prevodnih pravic.

Nemčija je najpomembnejša strateška gospodarska partnerica Slovenije ter prvi trg za slovenske izvoznike. Slovenija z Nemčijo ustvari okoli petino svoje zunanje trgovine. Lani sta blagovna in storitvena menjava med državama dosegli skoraj deset milijard evrov. Nemčija je tudi ena največjih vlagateljic v Sloveniji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.