DK, STA

 |  Kultura

Nedokončano Beethovnovo simfonijo bo dokončala umetna inteligenca

Nedokončana deseta Beethovnova simfonija bo zaživela s pomočjo umetne inteligence

© Wikipedia.org

Mednarodna skupina muzikologov, pianist Robert Levin in računalniški strokovnjaki bodo uporabili osnutke za nedokončano deseto simfonijo nemškega skladatelja Ludwiga van Beethovna, da bi s pomočjo umetne inteligence dokončali omenjeno delo. Simfonijo bodo krstno izvedli 28. aprila 2020 v Bonnu, je potrdilo podjetje Deutsche Telekom, ki je spodbudilo projekt. Delo bo izvedel Beethovnov orkester s sedežem v Bonnu in tako obeležil 250. letnico njegovega rojstva.

Skupina nima veliko gradiva, saj je Beethoven za simfonijo zapustil le osnutke. A kot je v nedeljski izdaji zapisal časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung, želi razviti algoritem za dokončanje manjkajočih delov v Beethovnovem slogu.

9ZZ3-YU2o6g

V tem trenutku po poročanju dpa še ne morejo povedati, kaj bo iz tega nastalo. "Algoritem je nepredvidljiv in nas vsak dan znova preseneča," je za časnik povedal Matthias Röder, direktor Karajanovega inštituta v Salzburgu. 

JCqOHFvO3po

Tudi Schubertovo deseto simfonijo v D-duru, po pisanju dpa morda najslavnejše nedokončano delo, je "dokončal" računalnik. Financirala ga je kitajska družba Huawei, krstno pa so jo predstavili februarja v Londonu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.