IK, STA

 |  Svet

Lani neizkoriščenih kar 768 milijonov dni dopusta

Američani povprečno porabijo le 54 odstotkov dni dopusta

© Hiroo Yamagata / Flickr

Študija Ameriškega združenja potovalnih agencij ugotavlja, da Američani leta 2018 niso izkoristili skupaj 768 milijonov dni plačanega dopusta, kar je devet odstotkov več kot leta 2017. Številke za letos še zbirajo, vendar skoraj ni dvoma, da bodo spet visoke.

Do letošnjih praznikov je po raziskavi potovalne spletne strani Priceline le nekaj več kot polovica Američanov izkoristila sedem dni plačanega dopusta.

Študija podjetja za delovna mesta Glassdor ugotavlja, da Američani povprečno porabijo le 54 odstotkov dni dopusta, ki jim je na voljo, in le 23 odstotkov jih vzame vse, kar jim je na voljo.

Lani je šlo povsem v nič 236 milijonov dni plačanega dopusta, kar je tako, kot da bi delavec delodajalcu vrnil povprečno 571 dolarjev.

Ob tem ne gre pozabiti, da imajo ameriški delavci v povprečju na leto zagotovljenih le deset dni plačanega dopusta in devet odstotkov jih ne izkoristi niti dneva. Lani je šlo povsem v nič 236 milijonov dni plačanega dopusta, kar je tako, kot da bi delavec delodajalcu vrnil povprečno 571 dolarjev.

Strokovnjaki že leta opozarjajo, da je odpočit delavec, ki gre na dopust, veliko bolj učinkovit kot tisti, ki se ubija od dela. Dopust blagodejno vpliva na telesno in duševno dobrobit, za vsakih deset ur dopusta pa produktivnost naraste za osem odstotkov.

Američani kljub temu vztrajajo na delovnem mestu, kar je posledica neusmiljenega tekmovalnega ozračja na določenih delovnih mestih, predvsem v zasebnem sektorju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.