IK, STA

 |  Svet

Američani zaradi vohunjenja izgnali dva kitajska diplomata

Obe državi sta o incidentu molčali

© Mohamed Hassan / pxhere.com

ZDA so septembra po tihem izgnale dva kitajska diplomata, ki sta namerno zapeljala na varovano območje vojaškega oporišča v Virginiji, poroča The New York Times. To naj bi bilo prvič po 30 letih, da so ZDA izgnale kakšnega kitajskega diplomata zaradi vohunjenja. Eden naj bi bil sicer res tajni obveščevalec.

Ameriški časnik pri tem navaja izjave več ljudi, ki so bili seznanjeni z incidentom, ko sta Kitajca izkoristila dobroto stražarja na vhodu v oporišče.

Glede na te navedbe sta se kitajska diplomata v spremstvu njunih žena pripeljala pred vhod v oporišče v bližini Norfolka, stražar pa jima je nato naročil, naj obrneta in zapustita območje. Pri tem ju je sicer spustil preko zapornice, da bi lahko obrnila na za to predvidenem mestu v bližini.

Toda uslužbenca kitajskega veleposlaništva v Washingtonu sta nato nadaljevala svojo pot naprej v oporišče, se izogibala vojaškim policistom, ki so jima sledili, dokler ju ni ustavila cestna blokada iz tovornjakov, navaja New York Times.

Kitajca sta nato trdila, da nista razumela navodil, ki sta jih dobila od vojaka na vhodu, a ameriških oblasti nista prepričala.

Še vedno sicer ni jasno, kakšen je bil motiv njunega vdora v oporišče. Američani domnevajo, da sta hotela preizkusiti varnostne ukrepe v bazi.

Oba Kitajca sta nato morala zapustiti ZDA. Obe državi sta sicer o incidentu molčali, v Pekingu pa se tudi niso odločili za enak protiukrep.

Odnosi med ZDA in Kitajsko so sicer precej napeti, zlasti na trgovinskem področju. Minuli petek sta strani sklenili prvo fazo trgovinskega dogovora, zaradi česar na današnji dan ni prišlo do zaostritve carin. A po drugi strani ostajajo odprta vprašanja glede industrijskega vohunjenja, dejanj Kitajske v Južnokitajskem morju, pa tudi v Hongkongu in Xinjiangu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.