IK, STA

17. 12. 2019  |  Svet

Ubitih 49 novinarjev 

V letošnjem letu je bilo po vsem svetu ubitih 49 novinarjev, vedno več pa jih tudi pristane za zapahi 

© Jean Baptiste / Flickr

V letošnjem letu je bilo po vsem svetu ubitih 49 novinarjev, je v danes objavljenem poročilu zapisala organizacija Novinarji brez meja. Gre za zgodovinsko nizko številko, potem ko se je ta zadnji dve desetletji gibala okrog 80. Kljub temu opozarjajo, da novinarstvo ostaja nevaren poklic. Vedno več novinarjev denimo pristane za zapahi.

Med letos ubitimi novinarji je 46 moških in tri ženske. 36 žrtev je bilo poklicnih novinarjev, deset nepoklicnih, trije pa so bili sodelavci medijev, v poročilu, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, pojasnjuje organizacija.

Večina ubitih je življenje izgubila pri pokrivanju konfliktov v Jemnu, Siriji in Afganistanu. A kot izpostavlja prvi mož Novinarjev brez meja (RSF) Christophe Deloire, je zaskrbljujoče visoko pravzaprav število novinarjev, ubitih v državah, kjer ni vojn.

Deset jih je denimo umrlo samo v Mehiki. "Latinska Amerika s skupno 14 novinarji, ubitimi po vsej celini, je postala tako smrtonosna kot Bližnji vzhod," je ponazoril Deloire.

"Latinska Amerika s skupno 14 novinarji, ubitimi po vsej celini, je postala tako smrtonosna kot Bližnji vzhod."

Christophe Deloire, Novinarji brez meja 

Čeprav se torej lahko veselimo zmanjšanja števila žrtev na konfliktnih območjih, je vse več novinarjev zaradi svojega dela ubitih v demokratičnih državah, kar je velik izziv za demokracijo, meni Deloire.

Poleg tega pa je zaskrbljujoče naraščanje števila novinarjev, ki pristanejo za zapahi. Letos je taka usoda po podatkih organizacije doletela 389 novinarjev, kar je 12 odstotkov več kot lani.

Skoraj polovico vseh zaprtih novinarjev so našteli v le treh državah - na Kitajskem, v Egiptu in v Savdski Arabiji. "Na Kitajskem, ki je okrepila represijo ujgurske manjšine, je tretjino vseh na svetu zaprtih novinarjev," navaja organizacija.

"Na Kitajskem, ki je okrepila represijo ujgurske manjšine, je tretjino vseh na svetu zaprtih novinarjev."

Opozarja še, da je poleg tega po vsem svetu 57 novinarjev zajetih kot talcev, največ v Siriji, Jemnu, Iraku in Ukrajini. Kljub pomembnemu razvoju dogodkov v Siriji letos niso zaznali večjega števila osvoboditev talcev.

Poročilo Novinarjev brez meja zajema obdobje od začetka leta do 1. decembra. Lani je bilo glede na podatke iste organizacije v enakem obdobju ubitih 80 novinarjev.

6lM__ZI_OjU

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.