IK, STA

17. 12. 2019  |  Svet

Trump izrekel več kot 15.000 zavajanj in laži

Ameriški časnik Washington Post je preštel neresnice, ki jih je izrekel predsednik ZDA

Plakat Donalda Trumpa v Londonu: Demokracija. Ko ima tudi idiot pravico do besede.

Plakat Donalda Trumpa v Londonu: "Demokracija. Ko ima tudi idiot pravico do besede."
© Matt Brown / WikiCommons

Ameriški časopis Washington Post je predsedniku ZDA Donaldu Trumpu do ponedeljka v 1055 dneh, odkar je na položaju, naštel 15.413 zavajanj ali laži v ustni ali pisni obliki. Leta 2017 je zavajal ali lagal 1999-krat, leta 2018 kar 5689-krat, letos pa je postavil nov rekord.

Na dan povprečno zavaja ali laže 32-krat, skupno letos več kot 7700-krat, navaja časnik, oktober in november pa sta bila drugi in tretji mesec z največ tako imenovanimi "trumpizmi". Rekord je postavil oktobra lani, ko je potoval po ZDA v neuspešnem poskusu, da prepreči demokratski prevzem večine v predstavniškem domu kongresa.

Donald Trump je leta 2017 zavajal ali lagal 1999-krat, lani kar 5689-krat, letos pa je postavil nov rekord.

Letos podira rekorde, odkar je septembra izbruhnil škandal z izsiljevanjem Ukrajine, da mu pomaga proti domačim političnim nasprotnikom, zaradi česar so demokrati v kongresu sprožili postopek ustavne obtožbe. V zadnjih dveh mesecih je Trump izrekel 600 laži, povezanih samo z ukrajinsko preiskavo. Washington Post ugotavlja, da bo Trump skušal premagati ustavno obtožbo s ponavljanjem dokazano lažnih izjav v smislu, da laž, ki se stokrat ponovi, postane resnica.

Trump sicer Washington Post uvršča med tako imenovane lažne medije. To so zanj vsi tisti mediji, ki mu ne stojijo ob strani in ne poročajo tako, kot mu je všeč. Uvrstitev mednje vse bolj grozi tudi sicer republikancem in desnici naklonjeni televiziji Fox News, ki ga spravlja v obup z anketami, kot je bila zadnja, ki kaže, da 50 odstotkov Američanov podpira ustavno obtožbo proti njemu in odstavitev s položaja. Proti jih je 41 odstotkov, štirje odstotki pa podpirajo ustavno obtožbo brez odstavitve s položaja.

53 proti 38 odstotkom jih meni, da je zlorabil svoja pooblastila, 48 proti 34 odstotkom jih meni, da je oviral kongresne preiskave, 45 proti 37 odstotkom pa jih meni, da je zagrešil kaznivo dejanje podkupnine. Trump ima podporo 45 odstotkov Američanov, 53 odstotkov pa ga ne podpira. Voditelji Trumpove priljubljene oddaje na televiziji Fox News so bili nad izidi šokirani tako kot predsednik, ki trdi, da mu ustavna obtožba povečuje podporo v javnosti. Trump je zaradi ankete ugibal, da bo televizija Fox News morda kmalu "umrla".

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.