DK, STA

 |  Kultura

Stoletnica rojstva Federica Fellinija

V letu 2020 bodo v Italiji s številnimi dogodki obeležili 100. obletnico rojstva filmskega režiserja Federica Fellinija

© Wikipedia.org

V letu 2020 bodo v Italiji s številnimi dogodki obeležili 100-letnico rojstva filmskega režiserja Federica Fellinija. Večina jih bo potekala v režiserjevem rojstnem Riminiju, kjer je v gradu Sismondo že na ogled razstava o režiserju in kjer bodo leta 2020 odprli Fellinijev muzej. Nekaj dogodkov se bo zvrstilo tudi v Rimu, režiserjevem drugem domu.

Razstava v gradu Sismondo, nekdanjem gradu družine Malatesta z naslovom Fellini, nesmrtni genij, bo razdeljena na tri tematske sklope. V prvem bo ob Fellinijevih filmih predstavljena zgodovina Italije od 20. do 80. let minulega stoletja. Drugi del bo posvečen Fellinijevim spremljevalcem, med katerimi je imela pomembno vlogo njegova žena, igralka Giulietta Masina. V tretjem sklopu pa bo predstavljen projekt Fellinijevega muzeja v Riminiju, ki bo vrata za javnost odprl konec leta 2020, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Na razstavi bo predstavljen doslej neobjavljen material iz arhiva v Riminiju. Videti bo mogoče risbe, kostume, rekvizite in Fellinijeva pisma in fotografije, pa tudi prvo verzijo scenarija za film Amarcord (1974). Na ogled bo scenarij za film 8 1/2 (1963). Za razstavo ga je posodila italijanska scenaristka in režiserka Lina Wertmuller, ki je pri filmu sodelovala kot asistentka režije. Videti bo mogoče tudi notne zapise priznanega skladatelja filmske glasbe Nina Rote, ki je napisal glasbo za številne Fellinijeve mojstrovine.

BtG9ZM-ZHnY

Razstava bo v Riminiju na ogled do 15. marca. Od aprila bo na ogled v rimski Palazzo Venezia, nato bo gostovala še v Los Angelesu, Moskvi in Berlinu, piše APA.

Veliko slovesnost ob jubileju v Riminiju načrtujejo za 20. januar 2020, natanko na 100. obletnico režiserjevega rojstva. Je pa v Riminiju že od začetka lanskega leta mogoče obiskati restavrirani kino Fulgor, kjer je Fellini, sedeč na očetovih kolenih, videl svoj prvi film Maciste all'inferno (1925).

V gledališču Lo Spazio v Rimu bo od 21. januarja na sporedu predstava In viaggio con Fellini - Note, ricordi, sue fantasie, v kateri bo režiser in igralec Francesco Sala nastopil v vlogi Fellinija, ki pripoveduje o sebi in svojem ustvarjanju. Pozneje bo razstava gostovala še v Budimpešti, Amsterdamu in Varšavi.

Vrhunec obeleževanja jubileja bo po pisanju agencije APA odprtje Fellinijevega muzeja v Riminiju, ki ga bodo konec leta 2020 uredili v gradu Sismondo, projekt pa je vreden 12 milijonov evrov.

Fellini (1920-1993), rojen v Riminiju, se je sprva v Firencah posvečal risanju. S filmom se je prvič srečal, ko se je leta 1946 skupaj s še petimi avtorji podpisal pod scenarij filma Roberta Rossellinija Paisa. Debitiral je leta 1950 s filmom Varietejske luči, že leta 1953 pa je bil za film Postopači nagrajen na beneškem filmskem festivalu.

V zgodnejših delih je zaznati socialno kritičnost neorealizma, pozneje pa je v filme vključeval osebno perspektivo, polno avtobiografskih in psihoanalitičnih vložkov, ki jo je predstavljal z nadrealistično filmsko govorico.

Za svoja dela je prejel vrsto nagrad, poleg nagrad na festivalih v Cannesu in Benetkah tudi štiri oskarje za tujejezični film ter nekaj mesecev pred smrtjo leta 1993 še oskarja za življenjsko delo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.