Uredništvo

 |  Svet

Bill Gates: »Bogati bi morali plačevati višje davke, vključno z mano«

IZJAVA DNEVA

Milijarder Bill Gates bi bolj obdavčil tudi svoje premoženje

Milijarder Bill Gates bi bolj obdavčil tudi svoje premoženje
© Ken Shipp / DOE Photo / Energy.gov / WikiCommons

"Bogati bi morali plačevati višje davke, vključno z mano in mojo soprogo." (Bill Gates, multimilijarder, eden od najbogatejši Zemljanov in soustanovitelj Microsofta, v zapisu na svojem blogu GatesNotes.com)

Gates meni, da bogataši sami od sebe nikoli ne bodo dali dovolj denarja v dobrodelne ali druge namene, še manj pa bodo prostovoljno dali več za vse, zato mora to naredit država oziroma vlada. Dober način za povečanje sredstev v proračunski blagajni bi bila obdavčitev premoženja, ki stoji. Bogataši imajo velike investicije, ki jih držijo neizkoriščene dolga leta. Če tega ne prodajo, potem ni davkov, kar po Gatesovem mnenju nima nobenega smisla.

Gates meni, da bi bilo treba zvišati davek na dedovanje, zmanjšati davčne luknje in zvišati davke na obresti. Davke bi morali bogatim dvigniti tudi na državnih ravneh. Pa ne zgolj bogatim, saj Gates predlaga, da bi v njegovi državi Washington uvedli davek na dohodek, ki ga sedaj ni.

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.