IK, STA

5. 1. 2020  |  Svet

Porodnišnica prikrila, da se je letos prvi rodil Rom

Napaka ali diskriminacija?

Fotografija je simbolična

Fotografija je simbolična
© Ramos Iquitos / Pixabay

Porodnišnica v Čakovcu je skupaj z oblastmi Medžimurske županije prikrila, da je pri njih letos prvi prijokal na svet Rom ter za prvo v letu 2020 razglasila kasneje rojeno deklico. Na to je opozoril poslanec romske manjšine Veljko Kajtazi, ki sumi, da gre za diskriminacijo. Direktor porodnišnice je dejal, da je šlo za napako in se opravičil.

Župan Medžimurske županije Matija Posavec je 1. januarja na Facebooku objavil fotografije iz porodnišnice v Čakovcu, na katerih pozira z deklico, ki naj bi se v županiji rodila kot prva v letošnjem letu, in njenimi starši.

Poslanec Kajtazi je dva dni zatem opozoril na napako bolnišnice, saj da se je prvi rodil romski otrok. V zapisu na Facebooku je vprašal, zakaj so ta podatek prikrili. Vprašal se je tudi, če gre v tem primeru za diskriminacijo in kršitev človekovih pravic. Od odgovornih pa je zahteval javno opravičilo.

Direktor porodnišnice v Čakovcu Tomislav Novinščak je za regionalno televizijo N1 priznal, da je šlo za napako v komunikaciji. "Prevzemam odgovornost za vse, a se ne morem strinjati, da gre v tem primeru za diskriminacijo," je dejal in dodal, da je mati otroka, ki se je rodil prvi, oprostila napako. V izjavi je direktor porodnišnice poudaril, da Romkinja otroka ni rodila v porodnišnici, temveč doma, a da so bili sicer poleg medicinski tehnik in babica. Prvorojenec je bil v porodnišnici tako po njegovih besedah dejansko otrok, ki so ga predstavili, je pa obenem res, da je bil časovno prvorojeni otrok na Hrvaškem v letu 2020 mali Rom.

Medžimurski župan Matija Posavec pa je za HTV dejal, da mu je žal, ker se politizira tako lep dogodek, kot je rojstvo otroka, in se izkorišča za nabiranje političnih točk, še poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.