IK, STA

8. 1. 2020  |  Svet

Trump: »Dokler bom predsednik ZDA, ne bom dovolil, da bo imel Iran jedrsko orožje«

Ameriški predsednik je na novinarski konferenci spregovoril po iranskih napadih na ameriška vojaška oporišča v Iraku

Predsednik ZDA Donald Trump na današnji novinarski konferenci

Predsednik ZDA Donald Trump na današnji novinarski konferenci
© YouTube

Predsednik ZDA Donald Trump je danes na težko pričakovani novinarski konferenci sporočil, da v današnjem iranskem raketnem napadu na ameriško vojaško oporišče v Iraku ni bil ranjen noben Američan. Kot kaže, se Iran umika, zadeve se po njegovem mnenju umirjajo. Proti Iranu je sicer napovedal nove sankcije, a groženj oziroma vojaških povračilnih ukrepov, na katere je namigoval prek Twitterja, ni uresničil. Še preden je prisotnim voščil "dobro jutro", je izrekel sledeči stavek: "Dokler bom predsednik ZDA, ne bom dovolil, da bo imel Iran jedrsko orožje."

Kot je poudaril v nagovoru Američanom, bodo ZDA takoj uvedle nove sankcije proti Iranu, "dokler ne spremeni svojega obnašanja".

Teheran mora po njegovih besedah opustiti jedrski program in nehati podpirati teroristične skupine. Iranu je sporočil, da so ZDA pripravljene skleniti mir s tistimi, ki ga želijo.

Druge države podpisnice je ob tem pozval, naj odstopijo od jedrskega sporazuma z Iranom, od katerega je sam odstopil leta 2018. Zvezo Nato je ob tem pozval k večji angažiranosti na Bližnjem vzhodu.

Trump se je tako odzval na današnji iranski raketni napad na oporišči v Iraku. Iran je izstrelil pet raket na bazo v Erbilu na kurdskem severu države, 17 pa na letalsko bazo Al Asad kakih 160 kilometrov severozahodno od Bagdada v provinci Anbar. Slednja velja za eno največjih v Iraku.

Trumpov govor v celoti si lahko ogledate v sponjem videoposnetku. 

wszikBfzc0w

NJJj34OPdUw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.