Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Donosna industrija trgovanja z vašimi dolgovi

Dave Morris / flickr

Dave Morris / flickr

Odprodaja terjatev ali faktoring je ena izmed najhitreje rastočih storitev znotraj finančne industrije, tako globalno kot tudi v Sloveniji, kjer beležimo konstantno 30 % letno rast.

Če se je faktoring začel kot način večanja likvidnost podjetij, ki jih bremenijo neizterjani dolgovi, je predvsem v ZDA vedno bolj simbol predatorskega kapitalizma, ki ga zaznamuje ustrahovanje posameznikov zaradi majhnih neplačanih dolgov (pogosto računa za telefon ali stanovanjskih stroškov). 

RIP Medical Debt je Robin Hood med podjetji, ki trgujejo z dolgovi. Gre za neprofitno organizacijo, ki na sekundarnem trgu kupuje medicinske dolgove za drobiž in nato dolg odpusti. Nedavno je košarkaš Trae Young s svojo 10 000 USD vredno donacijo pomagal odpustiti kar 1 059 186,39 dolarjev zdravstvenega dolga. 

Medtem ko se zgražamo nad ameriškim kapitalizmom, ne pozabimo, da dolžnikom na Hrvaškem že nekaj časa na vrata trkajo tujci, ki so odkupili njihove dolgove, ista industrija pa se vsako leto veča tudi pri nas. 

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.