IK, STA

 |  Svet

»Ostajam vodja stranke«

Medvedjev ostaja predsednik vladajoče Enotne Rusije

Miro Cerar in Medvedjev leta 2015

Miro Cerar in  Dmitrij Medvedjev leta 2015
© government.ru

Nekdanji ruski premier Dmitrij Medvedjev je včeraj v intervjuju za rusko javno televizijo potrdil, da bo ostal predsednik vladajoče stranke Enotna Rusija. Medvedjev je ta teden presenetljivo odstopil s položaja predsednika vlade, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal ustavne spremembe.

"Ostajam vodja stranke," je zagotovil 54-letni Medvedjev.

Enotna Rusija, ki podpira Putina, ima v parlamentu dvotretjinsko večino in lahko tako potrdi ustavne spremembe.

Medvedjev je v sredo sporočil, da je njegova vlada odstopila. Pred tem je Putin predlagal vrsto ustavnih sprememb, ki bi okrepile vlogo ruskega parlamenta.

Putin je nato za naslednika Medvedjeva predlagal direktorja davčne uprave Mihaila Mišustina, ki ga je parlament v četrtek potrdil na nov položaj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Enotna Rusija, ki podpira Putina, ima v parlamentu dvotretjinsko večino in lahko tako potrdi ustavne spremembe. Glede na Putinove predloge bi poslanci dobili pristojnost imenovanja premierja in članov vlade. Povečale bi se tudi pristojnosti guvernerjev, predsedniški sistem pa bi ohranili.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.