Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Kaj se dogaja z ukinitvijo dopolnilnega zavarovanja?

Marco Verch / flickr

Marco Verch / flickr

Odstop predsednika vlade je popolnoma zasenčil zakonodajno sago o noveli Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-O), ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Trenutna ureditev je vzpostavila oligopol treh zasebnih zdravstvenih zavarovalnic, ki na račun zavarovanja zberejo dobrih 40 milijonov evrov presežka. Interes za ohranjanje statusa quo je izredno velik, politika pa se na vsak način otresa končne odločitve.

Predlog zakona je konec lanskega leta v DZ vložila Levica, kar ni poželo preveč odobravanja. Zakon je nato z amandmaji do neprepoznavnosti spremenila LMŠ, v sklepni fazi pa podporo predlogu z ad hoc dopolnilom pogojuje tudi SD. Ostale koalicijske stranke predlogu potiho nasprotujejo.

Poslanci bodo o ZZVZZ-O odločali v sredo. Za razpravo imajo predvidenih kar 6 ur, glasovanje pa se bo verjetno zavleklo pozno v noč. Zakon bodo najverjetneje zavrnili, hkrati pa srčno zatrjevali, da podpirajo ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.