Peter Petrovčič

 |  Mladina 5  |  Družba

Neetični sodnik

Poglabljanje konflikta namesto reševanja sodnikovih težav

Zvjezdan Radonjić v oddaji Intervju na TV Slovenija

Zvjezdan Radonjić v oddaji Intervju na TV Slovenija
© RTVSLO

Zvjezdan Radonjić je tisti sodnik, ki je v izreku oprostilne sodbe za Milka Noviča opozoril, da nanj pritiskajo vrhovi pravosodja. Ti naj bi bili pod vplivom neformalnih centrov moči, med drugim tudi (nedokazane) mednarodne tajne združbe »Iluminati«. Je tudi tisti sodnik, ki je filozofa in medijskega kritika dr. Borisa Vezjaka označil za retardiranca, ker si je drznil komentirati njegov nastop na nacionalni televiziji pri desničarskem propagandistu Jožetu Možini.

Sodnik Radonjić je v komentarju, ki ga je objavil spletni portal portalplus.si, Vezjaka označil za »bednega filozofa«, »vaškega psihoanalitika« in z drugimi žaljivimi opazkami. Spraševal se je tudi: »Ali je Boris Vezjak retardiran? Ali ima IQ višji od številke čevljev?«

Vezjak se je tedaj obrnil na etično komisijo pri sodnem svetu ter poprosil, naj se opredelijo o etičnosti oziroma neetičnosti sodnikovega ravnanja. Zdaj je omenjena etična komisija sprejela mnenje. Po pisanju časnika Dnevnik je petčlanska komisija soglasno ocenila, da je Radonjićevo pisanje pomenilo kršitev člena kodeksa, ki govori o ugledu: »Sodnik z osebnim zgledom varuje ugled sodstva in se pri vseh svojih dejavnostih izogiba neustreznemu ravnanju ali obnašanju.«

Sodni svet se je sicer v zadnjem času veliko ukvarjal z Radonjićem. Najprej so bili prisiljeni razpravljati o omenjenih domnevnih pritiskih na njegovo sojenje v zadevah, ki jih je Radonjić predstavil v izreku oprostilne sodbe za Milka Noviča. Pričakovano so ugotovili, da si sodnik nekako domišlja stvari, saj kot nedovoljene pritiske dojema uporabo zakonitih pravnih postopkov odvetnikov, tožilcev, sodniških struktur itd. Radonjić je tedaj udaril nazaj in sodni svet označil za »nič drugega kot politični komisariat«. Sodnikovo javno »opozarjanje« na izmišljene pritiske je sicer kasneje obravnavala tudi etična komisija in njegovo ravnanje označila za kršitev etičnega kodeksa.

Pri vsem skupaj pa je najbolj narobe, da sta se sodnik, ki se več kot očitno bori z lastnimi demoni, in sodni svet znašla na nasprotnih bregovih. Namesto da bi reševala morebitne prave težave v sodstvu ter povsem realne sodnikove težave, vse skupaj samo bolj in bolj zaostrujeta.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.