IK, STA

5. 2. 2020  |  Svet

Senat oprostil Trumpa ustavne obtožbe zaradi zlorabe položaja 

Za obsodbo in odstavitev predsednika s položaja je bilo potrebnih 67 glasov, a v 100-članskem senatu so jih zbrali le nekaj manj kot polovico

Ameriški predsednik Donald Trump se je izognil odstavitvi s položaja

Ameriški predsednik Donald Trump se je izognil odstavitvi s položaja
© pxfuel.com

Ameriški senat je predsednika ZDA Donalda Trumpa pričakovano oprostil v obeh točkah ustavne obtožbe. Za obsodbo zaradi zlorabe položaja je glasovalo 48 senatorjev, proti pa jih je bilo 52. Ustavno obtožbo zaradi oviranja dela kongresa pa je zavrnilo 53 od skupaj 100 senatorjev.

Edino presenečenje med glasovanjem je bila odločitev republikanskega senatorja iz Utaha Mitta Romneyja, da glasuje za ustavno obtožbo zlorabe položaja.

Za obsodbo in odstavitev predsednika s položaja je bilo potrebnih 67 glasov. Trumpovi republikanci jih imajo v 100-članskem senatu 53, demokrati pa 47. Republikanci pa so že od začetka procesa v septembru zagotavljali, da ne bodo obsodili Trumpa, ne glede na to kakšne dokaze bodo predstavili demokrati.

Edino presenečenje med glasovanjem je bila odločitev republikanskega senatorja iz Utaha Mitta Romneyja, da glasuje za ustavno obtožbo zlorabe položaja.

Republikanci so že od začetka procesa v septembru zagotavljali, da ne bodo obsodili Trumpa, ne glede na to kakšne dokaze bodo predstavili demokrati o izsiljevanju Ukrajine, da mu pomaga na letošnjih volitvah z najavo preiskave vodilnega demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna. Trump je zadrževal kongresno potrjeno pomoč Ukrajini, od katere je želel, da preišče tudi samo sebe zaradi namišljenega vpletanja v ameriške volitve 2016.

Demokratski tožilci oziroma upravitelji ustavne obtožbe so v senatu dokazali, da je Trump storil to, kar mu očita obtožnica, republikanci pa so se oklenili argumenta Trumpove obrambe, ki dejanj na koncu niti ni več zanikala. Trumpovi odvetniki so zagotovili, da njegova dejanja niso dovolj resna za ustavno obtožbo, kaj šele za odstavitev s položaja.

F-x6n2kTbks

XNKOj2xd7x8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.