IK, STA

12. 2. 2020  |  Politika

»Za rešitev problemov je treba o njih govoriti«

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes v Ljubljani obiskala slovenskega predsednika Boruta Pahorja: "Ne gre samo za to, da sta to dve sosednji in prijateljski državi, gre za to, da sva si za to, da bi tako bilo, midva osebno tudi zelo prizadevala." 

Kolinda Grabar-Kitarović in Borut Pahor danes v Ljubljani

Kolinda Grabar-Kitarović in Borut Pahor danes v Ljubljani
© Borut Krajnc

Predsednik republike Borut Pahor je danes na delovnem in neformalnem obisku v Ljubljani gostil hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović. To je njen zadnji poslovilni obisk v tujini ob koncu mandata. Po Pahorjevem mnenju odločitev, da za zadnji obisk izbere Slovenijo, ni naključna, saj gre za dve sosednji in prijateljski državi.

"Ne gre samo za to, da sta to dve sosednji in prijateljski državi, gre za to, da sva si za to, da bi tako bilo, midva osebno tudi zelo prizadevala," je ob sprejemu hrvaške kolegice v predsedniški palači povedal Pahor.

To je bilo njuno 39. srečanje, Pahor pa je pri tem spomnil, da sta se po enostranski odločitvi Hrvaške, da odstopi od arbitražnega sporazuma, dogovorila, da kljub temu nadaljujeta dialog in ohranita most med narodoma in državama. Razen vprašanja arbitraže, ki je za Slovenijo zaprto, za Hrvaško pa ne, čeprav jo k temu zavezuje mednarodno pravo, imata državi vsa druga področja sodelovanja urejena, je prepričan.

"To ne pomeni, da se bova poslovila tako, da se ne bova pogovarjala, temveč ravno nasprotno - za rešitev problemov je treba o njih govoriti."

Kolinda Grabar-Kitarović, hrvaška predsednica

Po Pahorjevih besedah sta si s hrvaško kolegico po najboljših močeh prizadevala, da je bil dialog vzpostavljen in da je bil most med državama trden, saj da je bil narejen iz zaupanja med njima.

Hrvaški predsednici, ki se po porazu na januarskih predsedniških volitvah po enem mandatu poslavljanja s položaja, se je zahvalil, ker je za zadnji obisk v tujini izbrala ravno Slovenijo.

Slovenija je bila po besedah Grabar-Kitarovićeve logična izbira, saj da je vedno govorila, da prijateljstvo med državama in tisto, kar ju povezuje, daleč presega vprašanja, ki so ostala odprta, zlasti tista, ki so posledica razpada bivše skupne države.

Ob tem je pozvala slovenske oblasti k nadaljevanju pogovorov s hrvaško stranjo za dosego dvostranske rešitve vseh odprtih vprašanj. Strinjala se je s Pahorjem, da je bilo njuno sodelovanje zgledno, čeprav imata različna stališča glede odprtih vprašanj, še posebej o arbitraži. "To ne pomeni, da se bova poslovila tako, da se ne bova pogovarjala, temveč ravno nasprotno - za rešitev problemov je treba o njih govoriti," je dodala.

3Iqng6PuNH0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.