Uredništvo

12. 2. 2020  |  Politika

Napadi na novinarje so skrajno nevarni za svobodo izražanja

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) ostro obsoja napade na novinarje, ki so v zadnjem času ponovno v porastu

© Erik Drooker / www.drooker.com

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) najostreje obsojajo intenzivne napade na posamezne novinarje, obenem pa opozarjajo tudi na napade na medije, ki poročajo o financiranju slovenskih medijskih podjetij v madžarski lasti (Nova24TV). Tako so zapisali v današnji izjavi za javnost.

"Ocenjujemo, da so načini diskreditacije in intenzivnost napadov prešli v fazo, ko že predstavljajo nevarnost za novinarje, medije in demokratičnost družbe. Fotomontaže okrvavljenih slik, druga vizualna orodja, žaljivi članki, ki gredo na izključno osebno raven, in druge metode so po naši oceni namenjene ščuvanju skupin ljudi proti novinarjem in medijem, končni cilj pa je preprečiti objavljanje zgodb, ki so neprijetne za lastnike, politične zaveznike in podpornike slovenskih medijskih podjetij v madžarski lasti," so zapisali v DNS.

Novinarje in medije pozivajo, da napade prijavljajo policiji in Društvu novinarjev Slovenije (DNS), ki bo o tem obvestilo tudi evropske novinarske organizacije in druge institucije.

"Novinarji nas v zadnjih dneh obveščajo o verbalnih napadih neznancev na ulici, veliki količini SMS sporočil na osebne številke z neznanih številk z žaljivo vsebino, prikritih in manj prikritih grožnjah na družbenih medijih, kar je po našem mnenju posledica hujskanja k nasilju in spodbujanju sovraštva v omenjenih medijih," so dodali in poudarili, da vse to niso osamljeni primeri, temveč del kampanje, ki ima svoje ideološko in materialno ozadje.

"Polovica vseh objav na portalih v madžarski lasti je namenjena ustvarjanju klime sovraštva do novinarjev, z osebnimi diskreditacijami, manipulacijami in dezinformacijami, ki nimajo osnove v dejstvih. Vsa ta dogajanja so skrajno nevarna za svobodo izražanja in osebno varnost novinarjev." Novinarje in medije pozivajo, da napade prijavljajo policiji in Društvu novinarjev Slovenije (DNS), ki bo o tem obvestilo tudi evropske novinarske organizacije in druge institucije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.