Uredništvo

 |  Politika

Znanstveniki in akademiki: »Janša je nevaren za slovensko demokracijo« 

Ugledni znanstveniki in akademiki ob nastajanju Janševe koalicije opozarjajo na škodljivo, izključujočo in radikalno nestrpno politiko stranke SDS 

Prijatelja, zaupnika, partnerja: Janez Janša in Viktor Orbán na kongresu SDS v Celju maja 2018

Prijatelja, zaupnika, partnerja: Janez Janša in Viktor Orbán na kongresu SDS v Celju maja 2018
© Borut Krajnc

Ddr. Rudi Rizman in 75 uglednih imen iz znanstvenega in akademskega življenja, med njimi osem nekdanjih rektoric in rektorjev, je danes podpisalo javno pismo, v katerem izražajo veliko državljansko zaskrbljenost nad političnim dogajanjem v Sloveniji. Javno pismo, ki ga v celoti objavljamo spodaj (kot tudi celoten seznam podpisnic in podpisnikov) so naslovili »Obvarujmo občutljivo slovensko demokracijo pred avtoritarno oblastjo!«.

Obvarujmo občutljivo slovensko demokracijo pred avtoritarno oblastjo!

Podpisnice in podpisniki tega poziva smo resno zaskrbljeni vpričo trenutnih političnih dogovorov ob nastajanju Janševe koalicije, saj menimo, da lahko državo hitro popeljejo v krog tistih držav članic Evropske unije, ki so danes na črnem seznamu kršiteljic temeljnih načel varovanja demokracije, pravne države, neodvisnosti medijev in človekovih pravic.

Svoje prepričanje utemeljujemo na dosedanji škodljivi, radikalno nestrpni in izključujoči politiki stranke SDS, za katero smo prepričani, da v slovenski politični prostor ne more prinesti napovedane politične stabilnosti in družbenega razvoja, ker je nesprejemljiva na več ravneh, od katerih v nadaljevanju navajamo le nekatere.

Prvič, nesprejemljiva je zaradi političnih vrednot, saj s svojo avtoritarnostjo, izključevanjem, težnjo po podrejanju družbenih sistemov, orbanizacijo in nacionalističnim populizmom pomeni veliko nevarnost za demokratično kulturo in politične procese v državi.

Drugič, nesprejemljiva je ekonomsko in socialno, ker želi izpeljati brezglavo privatizacijo podjetij, javnega šolstva in zdravstva, svoj škodljiv vpliv na domače gospodarstvo in socialo pa je že dokazala v letih, ko smo v Sloveniji imeli prvo in drugo Janševo vlado.

Tretjič, nesprejemljiva je z vidika vpeljave potrebnih ukrepov proti dramatičnim podnebnim spremembam, saj je SDS večkrat pokazala, da sodi med tako imenovane zanikovalce vpliva človeka na klimatske spremembe, s čimer odkrito zasmehuje znanstvene ugotovitve. Naša država bi postala s takšno koalicijsko vlado edinstvena v Evropski uniji!

Četrtič, nesprejemljiva je z vidika politične in medijske kulture, saj se poslužuje odkrite retorike sovraštva, nestrpnosti, ksenofobije, homofobije in laži, pri čemer uporablja svoja medijska trobila za propagando, širjenje ideologije, lažnih novic in teorij zarot, diskreditacij posameznic in posameznikov ali političnih nasprotnic in nasprotnikov.

Petič, nesprejemljiva je zaradi neposrednih pritiskov na sodstvo, odkritih poskusov njegove lustracije, podrejanja in končno tudi zaničevalnega odnosa, ko gre za obisk sodišč in prevzemanje sodnih pozivov.

Šestič, nesprejemljiva je zaradi reinterpretacij in potvarjanj zgodovinskih dejstev, odnosa do NOB, rehabilitacije domobranstva, prisvajanja slovenske osamosvojitve, kar vse zlorablja v politične namene.

Sedmič, popolnoma nesprejemljiva je, ker svojo propagando nezakonito financira iz tujih virov, ki so najtesneje povezani z avtoritarno vlado sosednje države, s čimer sta resno ogroženi naša suverenost in finančna neodvisnost, ki sta nujni pogoj za obstoj pravne države in demokracije, pa tudi za boj proti korupciji.

Ob tem opozarjamo še na troje. Najprej na dejstvo, da obstoječe stranke, ki želijo skleniti pakt s SDS, kar je rešitev, ki jo po vsem sodeč podpira tudi predsednik republike, tega ne počnejo zaradi ničesar drugega kot lastnih političnih računic ali logike preživetja, kar pomeni, da bi vodenje Slovenije v celoti prepustili mešetarjenju s strankarskimi interesi namesto skrbi za dobrobit državljank in državljanov.

Nadalje na to, da lahko, glede na izkušnjo z delovanjem prve in druge Janševe vlade, utemeljeno domnevamo, da izogibanje predčasnim volitvam ne bo pripeljalo do večje stabilnosti in razcveta, ampak kvečjemu do novih konfliktnih stanj v različnih sferah družbenega sistema.

Končno pa velja, da je v domači praksi tip politike, kot je Janšev, navkljub zmedeni situaciji v Evropi, že prepoznan kot nevaren nacionalizem skrajne desnice, a je s pomočjo nekaterih oportunističnih množičnih medijev pri nas še vedno dojet kot »desnosredinski«. Pasivna medijska podpora avtoritarnim težnjam, retoriki odkritega sovraštva in razrastu propagandnih medijev z denarjem tujih političnih botrov zato utira pot normalizaciji škandalozne in nedopustne politične prakse.

Čeprav se zavedamo svojega omejenega vpliva in okoliščine, da lahko naša mnenja dosežejo javnost predvsem s pomočjo novinark in novinarjev, želimo s tem pismom pozvati vse razumne dejavnike v politični sferi, da storijo vse za obvarovanje občutljive slovenske demokracije pred grozečo avtoritarno oblastjo.

ddr. Rudi Rizman,
s podpisnicami in podpisniki po abecednem vrstnem redu:

dr. Milica Antić Gaber

dr. Ljubo Bavcon

dr. Anton Bebler

dr. Milena Mileva Blažić

dr. Rado Bohinc

dr. Valentin Bucik

dr. Lucija Čok

dr. Nenad Čuš Babič

dr. Božidar Debenjak

dr. Srečo Dragoš

dr. Božidar Flajšman

dr. Miha Fošnarič

dr. Peter Glavič

dr. Tatjana Greif

dr. Tomaž Grušovnik

dr. Spomenka Hribar

dr. Hajdeja Iglič

dr. Vlasta Jalušič

dr. Maca Jogan

dr. Dušan Keber

dr. Darja Kerec

dr. Rudi Klanjšek

dr. Andreja Kocijančič

ddr. Zdenko Kodelja

dr. Bogomir Kovač

dr. Gorazd Kovačič

dr. Matjaž Krajnc

dr. Ivan Kristan

dr. Roman Kuhar

dr. Vesna Leskošek

dr. Metka Mencin

dr. Jože Mencinger

dr. Vlado Miheljak

dr. Vesna Mikolič

dr. Zdravko Mlinar

dr. Rajko Muršič

dr. Boris A. Novak

dr. Luka Omladič

dr. Neda Pagon

dr. Stane Pejovnik

dr. Dragan Petrovec

dr. Jože Pirjevec

dr. Marko Polič

dr. Barbara Rajgelj

dr. Danijel Rebolj

dr. Božo Repe

dr. Rado Riha

dr. Jana Rošker

dr. Andrej Rus

Stane Saksida

dr. Renata Salecl

dr. Mitja Sardoč

dr. Peter Simonič

dr. Boris Sket

dr. Božidar Slapšak

dr. Svetlana Slapšak

dr. Slavko Splichal

dr. Ivan Svetlik

dr. Marjan Šimenc

dr. Iztok Šori

dr. Renata Šribar

dr. Darko Štrajn

dr. Jelica Šumič Riha

dr. Marina Tavčar Krajnc

dr. Niko Toš

dr. Vito Turk

dr. Samo Uhan

dr. Andrej Ule

dr. Mirjana Ule

dr. Boris Vezjak

dr. Aleš Vodopivec

dr. Peter Vodopivec

dr. Simona Zavratnik

dr. Pavel Zgaga

Ljubljana, 17. februar 2020

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.