IK, STA

 |  Politika

Vsak peti anketiranec ne ve, katero stranko bi volil

Če bi bile volitve danes, bi največ glasov prejela Janševa SDS. Šarčevi LMŠ je podpora padla, Levica na tretjem mestu.

Janez Janša in Marjan Šarec na zadnjih predvolilnih soočenjih

Janez Janša in Marjan Šarec na zadnjih predvolilnih soočenjih
© Borut Krajnc

Če bi bile volitve danes, bi glede na rezultate javnomnenjske raziskave, ki jo je za POP TV opravila Mediana, največ glasov prejela SDS. Podpora stranki LMŠ in vladi Marjana Šarca je v času, ko vodi le še tekoče posle, padla. Vlado podpira le še tretjina vprašanih (33,7 odstotka), nasprotuje pa ji polovica (51,6 odstotka) vprašanih.

Nekaj več kot desetina (14,7 odstotka) vprašanih je do vlade v odhodu neopredeljenih.

Med strankami se s sestavljanjem nove vlade na prvem mestu krepi SDS. Če bi bile volitve danes, bi jo izbralo 18,2 odstotka anketiranih, kar je njihova najvišja podpora v zadnjem letu. Šarčeva LMŠ na drugem mestu podporo izgublja. Prepričala bi 13,4 odstotka vprašanih. Sledijo Levica s 7,3 odstotka, SD s 6,1 odstotka in NSi s 4,3 odstotka podpore. NSi je podpora ob pogovorih za desno vlado padla, ugotavljajo na POP TV.

1. SDS - 18,2 %
2. LMŠ - 13,4 %
3. Levica - 7,3 %
4. SD - 6,1 %
5. NSi - 4,3 %
6. DeSUS - 3,2 %
7. SMC - 2,8 %
8. Dobra država - 1,5 %
9. Pirati - 1,3 %

SNS bi po podatkih raziskave zbrala štiri odstotke glasov, sledita DeSUS s 3,2 odstotka in SMC z 2,8 odstotka. Pri POP TV ugotavljajo, da se je SMC "s pogajanji za desno vlado premaknila s političnega dna". Sledita še neparlamentarni Dobra država z 1,5 odstotka in Pirati z 1,3 odstotka glasov.

Največ anketirancev je neopredeljenih. Vsak peti (20,7 odstotka) ne ve, katero stranko bi izbral, šest odstotkov vprašanih pa ne bi izbralo nobene. Ostalih 2,4 odstotka ni želelo odgovoriti, so še zapisali pri POP TV.

Med politiki ostaja najbolj priljubljen predsednik države Borut Pahor. Na drugo mesto se je povzpela nova predsednica DeSUS Aleksandra Pivec, ki je prehitela premiera, ki opravlja tekoče posle, Marjana Šarca. Na četrtem mestu je evropski komisar Janez Lenarčič, sledita mu evropska poslanka Tanja Fajon na petem, in najbolj priljubljeni član SDS, poslanec Anže Logar. Prvak NSi Matej Tonin je na enajstem mestu po priljubljenosti, za njim pa je predsednik SNS Zmago Jelinčič, so zapisali na POP TV.

Medtem ko v primerjavi z rezultati raziskave januarja SMC rahlo pridobiva podporo, pa jo njen prvak Zdravko Počivalšek izgublja, prav tako kot predsednik SD Dejan Židan. Medtem koordinator Levice Luka Mesec stagnira na 16. mestu. Na koncu lestvice priljubljenosti so predsednik SDS Janez Janša, zunanji minister Miro Cerar in infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek.

Javnomnenjsko raziskavo je za POP TV opravil Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana, v njej pa je sodelovalo 767 ljudi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.