Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Karneval homofobije v Lijepi naši

zajem zaslona / YouTube

zajem zaslona / YouTube

Pustni čas mnogi izkoristijo zato, da se vsaj za en dan lahko vživijo v kar koli so si kadar koli pač želeli biti, kar je ponavadi neškodljivo, zabavno in morda celo terapevtsko. Ne pa zmeraj.

Trudeau je lani skoraj izgubil volitve, ker so mediji izbrskali osemnajst let staro sliko, na kateri je denimo našemljen v stereotipno temnopolto figuro. Maska je bila neprimerna, volitve pa pred vrati, zato je Trudeau seveda stopil pred novinarje ter se opravičil

"Black face" pa žal ni osamljena izjema, ki v pustnem času zbuja zgražanje: v dalmatinskem kraju Imotski so v nedeljo kot vrhunec pustne povorke zažgali lutki gejevska para. V tem zabačenem kraju ob meji z BiH menda vsako leto tradicionalno zakurijo to, "kar jim gre na živce". Da ni šlo za nepremišljeno napako, je za Slobodno Dalmacijo povedal vodja tamkajšnjega kulturnega društva: "Ostali smo konzervativni, držimo se tradicije. Daj dite materi, kako bi se reklo."

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.