Vasja Jager

 |  Mladina 9  |  Politika

Policisti ali kostolomci?

Skupina vinjenih policistov naj bi zunaj delovnega časa pretepla občana 

Ko je pred dnevi naš 39-letni bralec iz Šmarja pri Jelšah v nočnih urah zavil v gostilno, je to storil v upanju, da je pred njim še kakšna urica nedolžnega posedanja ob šanku. Toda ko je vstopil v prostor, je zagledal skupino moških, ki so se jim ob pogledu nanj zmračili obrazi; šlo je za skupino policistov, ki so se po službi zbrali na pijači, po bralčevih zagotovilih pa so do tedaj že kazali znake opitosti. Da tudi sam ni bil povsem trezen, ne zanika – kljub temu jih je prepoznal, saj naj bi ga bili ti policisti že večkrat nadlegovali, nekajkrat pa v odsotnosti prič tudi pretepli. »Toda tisti večer mi ni bilo do prepira; nasprotno, bil sem dobre volje, zato sem stopil k njim, jih pozdravil in ponudil, da jim plačam rundo.« Povabilo so zavrnili; namesto da bi bili veseli druženja, so mu ukazali, naj se pobere iz lokala. To je tudi storil – vendar se je zunaj kljubovalno obrnil in se vrnil, da bi vendarle nekaj spil; napaka, ki ga je drago stala.

»Kakor hitro sem bil nazaj, sta se dva dvignila s stolov ter se spustila vame; potem je začelo padati z vseh strani,« pripoveduje bralec, čigar ime hranimo v uredništvu. Izgubil je zavest; ko se je zavedel, ga je bolelo vse telo. Zdravniški pregled je pokazal, da je imel srečo v nesreči – v napadu je pretrpel zlom obeh zapestij, zlom reber in pretres možganov; če bi samo eden od številnih udarcev zadel drugače, bi se lahko končalo bolj tragično.

Da je zadeva resna, dokazuje to, da se s primerom ukvarja Specializirano državno tožilstvo oziroma njegov oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s pomembnimi pooblastili, ki preiskuje sum neupravičene in nesorazmerne uporabe sile šmarskih policistov. Incident je toliko bolj skrb zbujajoč, ker po bralčevih zagotovilih ni bilo prvič, da so se domnevni varuhi reda znesli nad njim. »Večkrat so me že spustili skozi pesti, vendar še nikoli tako hudo,« je potožil. In dodal: »Priznam, da sem jih pogosto sam izzval, vendar si nisem zaslužil tega. Če sem jim šel tako strašno na živce, bi lahko poklicali policijo – glede na to, da sami niso bili v službi. Ne da so vzeli pravico v svoje roke in me tako polomili. S temi rokami si služim kruh, zdaj se pa še umijem težko.«

Odziv policije je predvidljiv. Iz Policijske uprave Celje so sporočili, da so uvedli notranji varnostni postopek, ki naj bi pokazal, ali je bilo ravnanje javnih uslužbencev upravičeno. »Prve ugotovitve kažejo, da poškodbe osebe, ki jih navajate, niso nastale v omenjenem dogodku v gostinskem lokalu,« so zapisali. Drugače povedano, obveljala bo beseda policistov, ne beseda posameznika, njegove poškodbe pa bodo pripisali pijanski malomarnosti. In svet se bo vrtel naprej, nasilneži pa bodo ostali nekaznovani – zato pa utegne toliko krajši konec potegniti naš bralec …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.