Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Umazana industrija

Bicanski / Pixnio

Bicanski / Pixnio

Tekstilna industrija je med glavnimi onesnaževalkami planeta. V zadnjih desetletjih se je proizvodnja oblačil eksponentno povečala (tudi na račun podplačane delovne sile iz držav tretjega sveta). Ocenjuje se, da letno nastane 150 milijard oblačil, od tega jih polovica konča v smeteh v prvem letu, 30 % pa jih sploh nikoli ne pride do kupca, temveč je njihovo uničenje dejansko del proizvodnega procesa. 

Večina oblačil je sešita iz plastičnih vlaken, ki se med pranjem izločajo v vodne sisteme ter vračajo na naše krožnike. Prisotnost mikroplastike so zaznali tudi v najbolj priljubljeni začimbi – soli.

Nekatera podjetja uporabljajo vse več materialov iz reciklirane plastike, kar je zagotovo pozitivno, ne pa najbolj trajnostno. Izdelujejo naj manj oblačil, ta pa naj bodo kvalitetnejša, da jih bomo lahko nosili dlje.

Kupovati manj je hkrati največ, kar lahko sami naredimo za okolje. Če se navdušenju ob novem kosu oblačila ne moremo upreti, pa si oblačila izmenjamo ali pa kupujmo iz druge roke.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.