Uredništvo

 |  Politika

Luka Mesec: »Upravičeno nas skrbi, da bo Janševa vlada krizo izkoristila za utrjevanje oblasti«

IZJAVA DNEVA

"Vsekakor pa bomo vladi v času krize gledali pod prste. Sodeč po državnih sekretarjih, ki so jih imenovali, smo dobili nekakšno reprizo druge vlade Janeza Janše in sodeč po prvih nastopih – politika je s tiskovnih konferenc že izrinila stroko – nas upravičeno skrbi, da bodo krizo izkoristili za utrjevanje oblasti."

"Vlada mora na prvo mesto postaviti zagotavljanje dostojnega preživetja ljudi v teh kriznih časih in zagotavljati pomoč podjetjem, sicer gre lahko zaradi gospodarskega krča marsikatero v stečaj. Bi bilo pa vredno razmisliti, da bi podjetja v teh časih spodbujali k razdelitvi dela lastništva med zaposlene, kot kompenzacijo za izpad plač. Kriza bo namreč preoblikovala svet, kakšen bo po njej, pa bo odvisno od ukrepov, ki jih bomo izvajali med njo. Lahko, kot sem pokazal, okrepimo družbeno solidarnost, ekonomsko demokracijo, lahko pa – kot nakazuje vlada – v kolektivni spomin vnesemo strah in paranojo, da bi povečali družbeno represijo. Zadnjemu bomo nasprotovali na vsakem koraku, kot rečeno, vladi bomo gledali pod prste."

(Luka Mesec, koordinator Levice, o izstopu poslanca Franca Trčka, opozicijskem paktu o nenapadanju in o tem, da bodo vladi tudi v času krize gledali pod prste; v intervjuju za Delo)

Luka Mesec, Levica
© Uroš Abram

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.