MONITOR

 |  Družba

Sledenje telefonom okuženih s koronavirusom

Izraelska vlada je kot del ukrepov za zajezitev novega koronavirusa odobrila uporabo tehnologij, ki jih sicer uporablja v boju proti teroristom

© Geralt / Pixabay

Izraelska varnostna služba Shin Bet bo lahko sledila telefonom vseh, ki so bili pozitivni na testiranju za okužene z novim koronavirusom. Sistem bo omogočal tudi identifikacijo vseh, ki so prišli v kontakt z okuženim. Zakon dovoljuje tudi neposredni dostop do telefonskih metapodatkov, prisluškovanje pogovorom in SMS-sporočilom pa menda ni predvideno.

S to potezo vlade se vsi ne strinjajo, minister za transport je na Twitterju opozoril, da gre za potezo, ki vodi v "državo Velikega brata", podobnega mnenja pa so tudi politiki iz opozicije.

O podobnem državnem nadzoru smo poročali že iz Kitajske, kjer je uporabnikom na voljo aplikacija, ki združuje več različnih državnih baz in ima podobne zmogljivosti kot zgoraj omenjeni izraelski zakon.

Kitajska – aplikacija, ki pove, ali smo bili v stiku z okuženim ali obolelim s koronavirusom

V Singapurju pa država zapoveduje »samoovajanje«. Kar pomeni, če je državljanu odrejena izolacija, mora na poizvedovalne SMS-sporočila in klice ustreznega organa odgovarjati s svojo lokacijo GPS in/ali fotografijami svoje okolice. Seveda ga uslužbenci tega organa lahko tudi osebno obiščejo in preverijo, ali se zares drži izolacije.

KDE7P4icVvo

Članek je bil prvotno objavljen na spletni strani revije Monitor >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.