Izak Košir

 |  Mladina 13  |  Kultura  |  Dogodki

Woodstock - trije dnevi, ki so zaznamovali generacijo, dokumentarni film

TV SLO 2, 29/03 ob 21.05

Woodstock 1969

Woodstock 1969

Avgusta 1969 se je pol milijona ljudi najrazličnejših poklicev z vseh vetrov zbralo pri majhni mlekarski kmetiji na severu države New York. Prišli so poslušat izjemen koncert, ki je na enem odru združil številna največja glasbena imena tistega časa, od Jimija Hendrixa in The Who do Janis Joplin in The Jefferson Airplane. Festival Woodstock je zaznamoval utrip generacije divjih šestdesetih, ki so v ZDA in po svetu sprožila kulturno revolucijo. Dokumentarni film »Woodstock  - trije dnevi, ki so zaznamovali generacijo« (2019) sta režirala Barak Goodman in Jamila Ephron. Film v pripovedih udeležencev predstavi zgodbo o političnem in družbenem preobratu, ki je pripeljal do treh zgodovinskih dni, ter o neverjetnih dogodkih, ki so ideale kontrakulture postavili na preizkušnjo. Več o filmu si lahko pred ogledom preberete na uradni spletni strani www.woodstockdocumentary.com.

RuPaul’s Drag Race, 5. del 12. sezone

Netflix, 28/03

RuPaul’s Drag Race je zanimiv tekmovalni resničnostni šov talentov, ki je na sporedu že od leta 2009, njegova priljubljenost pa iz sezone v sezono narašča. Mojstrice preobleke oziroma drag queenice se tudi tokrat potegujejo za glavno nagrado 100.000 ameriških dolarjev, a pot do tja je trnova in polna izzivov – številne performanse, imitatorske in playback nastope, impro skeče ter podvige v šivalno-modnih stvaritvah in ličenju. Voditelj oddaje, ekstravagantni RuPaul, najbrž najslavnejši drag queen v ZDA, je iz drag subkulture ustvaril globalni televizijski fenomen. Nič čudnega, da je oddajo časnik The Guardian uvrstil med 100 najboljših TV-oddaj v 21. stoletju. Če vas ne bosta ganila trud in znoj, ki ju dekleta vložijo v svoj performans in videz, pa se vas bodo najbrž dotaknile ganljive osebne zgodbe, ki jih pripovedujejo v zakulisju, ali pa medsebojne drame, ki jih povzroča tekmovalnost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.