Peter Petrovčič

 |  Politika

Manj nesorazmerne represije?

V kolikšni meri se bo vlada Janeza Janše prisiljena odreči uvajanju policijske države?

Predsednik vlade Janez Janša

Predsednik vlade Janez Janša
© Borut Krajnc

Stranka SMC je prek Twitterja sporočila, da je vlada na njihovo pobudo iz interventne zakonodaje začela umikati najbolj sporne novosti. 104. člen zakon, ki je dajal policiji pooblastilo za sledenje ljudem brez odredbe sodišča, naj bi bil tako že umaknjen. Pravijo pa tudi, da bo sprememb v smeri spoštovanja človekovih pravic deležen tudi 103. člen, ki policiji pušča proste roke glede izvajanja prepoznav oseb po fotografijah, vstopa v tuje stanovanje in druge prostore ter začasnega omejevanja gibanja oseb.

»Pooblastilo iz člena 103 pomeni dejansko širitev pooblastila policistov do te mere, da lahko zajamejo potencialno celotno prebivalstvo Republike Slovenije in v praksi pomenijo vzpostavitev policijske države,« je o tem včeraj dejala informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Podobno opozorilo je izdal tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Dejstvo je, da bi notranji minister, ki bi predlagal takšne posege v človekove pravice v mirnem času, brez dvoma bil deležen interpelacije, če ga ne bi prej odstavil kar predsednik vlade sam.

Kako se bo tekom dneva dejansko spreminjala zakonodaja, katere namen se zdi pod krinko epidemije ustvariti policijsko državo, bomo spremljali. A nekaj od hudo spornih določb bo na koncu v zakonu zagotovo ostalo. Vprašanje je ali morda to tudi ni bil namen notranjega ministra oziroma predsednika vlade. Gre namreč za klasičen političen manever – v predlog zakonskih sprememb se uvrstijo številne vprašljive vsebine, po usklajevanjih s stroko in političnimi strankami se jih nekaj črta, nekaj pa jih ostane.

Dejstvo je, da bi notranji minister, ki bi predlagal takšne posege v človekove pravice v mirnem času, brez dvoma bil deležen interpelacije, če ga ne bi prej odstavil kar predsednik vlade sam. Samo trenutek. Saj smo v mirnem času?

Današnji tvit stranke SMC

Današnji tvit stranke SMC
© Twitter

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.