Izak Košir

 |  Mladina 14  |  Kultura  |  Dogodki

Freud, Netflix

Osem epizod 1. sezone

Robert Finster kot Sigmund Freud

Robert Finster kot Sigmund Freud
© Netflix

Na Netflixu si lahko od 23. marca ogledate najnovejšo serijo o Sigmundu Freudu, utemeljitelju psihoanalitične šole v psihologiji, ki uči, da podzavestni motivi naše duševnosti vplivajo na številne oblike našega vedenja. Gre za avstrijsko-nemško koprodukcijo, ki si jo lahko predvajate tudi v angleški sinhronizaciji. Prva sezona ponuja osem epizod in se osredotoča na življenje mladega Freuda (igra ga Robert Finster), ki skuša leta 1886 na Dunaju razvozlati različne misterije, družbo pa mu delata medij Fleur Salomé (Ella Rumpf) in policist Alfred Kiss (Georg Friedrich). Scenarij spaja resnične dogodke in jih nadgrajuje z nadnaravnimi vložki, kar so nekateri TV-kritiki presenetljivo označili za poživljajoče.

Vivienne Westwood: pankovska aktivistka, TV SLO 2

Nedelja, 05/04, ob 21.05

Dokumentarni film o oblikovalski ikoni, ki v izvirniku nosi naslov Westwood: Punk, Icon, Activist (2018), je režirala Lorna Tucker, v njem pa nastopajo tudi Pamela Anderson, Christina Hendricks in Kate Moss. Ekscentrična Vivienne Westwood je bila najprej spregledana, potem zasmehovana ter nazadnje le priznana in sprejeta – dokumentarni film prikaže celostno življenjsko in ustvarjalno pot te družbeno vplivne, znamenite britanske modne oblikovalke in aktivistke, ki ji ni enake pod soncem.

Koncert doma: Jakob Kobal, TV SLO 2 

Petek, 03/04, ob 23.05

Ker so zunanji koncerti zaradi ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa odpovedani, so se na radioteleviziji odločili, da lansirajo serijo glasbenih nastopov, naslovljenih Koncert doma. V sklopu slednjih bodo nastopili številni domači izvajalci, ki jim boste lahko prisluhnili prek radijskih, televizijskih in spletnih valov. Videoposnetek koncerta mladega idrijskega kantavtorja Jakoba Kobala bo na malih zaslonih predvajan 3. aprila, našli pa ga boste tudi v spletnem arhivu RTV Slovenija 4D.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.