Staš Zgonik

 |  Mladina 14  |  Družba

Zdravilna kri ozdravljenih?

Nad virus s protitelesi tistih, ki so ga že premagali

© SVIG

V času, ko za zdravljenje tistih s hudim potekom bolezni covid-19 še ni na voljo preizkušeno učinkovito zdravilo, so zdravniki pripravljeni pri bolnikih, katerih življenje visi na nitki, preizkusiti eksperimentalni način zdravljenja. Poleg različnih protivirusnih zdravil, razvitih za druge virusne okužbe, je vse več zanimanja za poskuse zdravljenja s  krvjo ljudi, ki so bolezen že preboleli in imajo zato razvita protitelesa proti okužbi.

V Evropi in ZDA že potekajo klinične raziskave učinkovitosti zdravljenja kritičnih primerov s plazmo (tekočo komponento krvi) ozdravelih. Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je pred dnevi izdala tudi dovoljenje za uporabo plazme kot poskusnega novega zdravila zunaj uradnih kliničnih raziskav.

Transfuzija krvne plazme za druge namene je ustaljen medicinski postopek in načeloma velja za dokaj varno, zato se strokovnjaki strinjajo, da v kritičnih primerih morebitne koristi prevladajo nad morebitnimi tveganji.

Opogumlja majhna raziskava petih primerov iz Kitajske, o kateri so prejšnji teden poročali v medicinski reviji JAMA. Bolnikom v kritičnem stanju, ki so bili priklopljeni na respirator in pri katerih protivirusna zdravila niso učinkovala, se je stanje v treh dneh po prejetju plazme darovalcev občutno izboljšalo. Pri tem pa raziskovalci opozarjajo, da je nujno opraviti prave klinične raziskave, ki edine lahko potrdijo ali ovržejo učinkovitost tega načina zdravljenja.

Na morebitne potrebe po plazmi ljudi, ki so preboleli okužbo, se pripravljajo tudi na Zavodu za transfuzijsko medicino v Ljubljani. Kot je povedala Polonca Mali, vodja kriznega tima na zavodu, sodelujejo v delovni skupini European Blood Alliance, kjer že tečejo klinične raziskave in so o njih sprotno obveščeni. »Strokovnjaki smo si dokaj edini in menimo, da bo to eno izmed mogočih zdravil za covid-19. Dogovarjamo se že z Infekcijsko kliniko UKC Ljubljana, ki bi s takšno plazmo zdravila bolnike.«

Po njenih besedah zbiranje plazme za transfuzijsko službo ne pomeni nikakršne težave, saj je to reden in utečen postopek. »Je pa kar nekaj neznank, kot na primer, kdaj posamezniku, ki je prebolel covid-19, odvzeti plazmo, da ima kar največje možno število protiteles v krvi, koliko, kdaj oziroma v kateri fazi bolezni dati bolniku takšno plazmo …«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.