Propagandna vojna

Množina in intenzivnost družbenega dogajanja v tem trenutku je v vsakem primeru ekstremna, to je čutiti na vsakem koraku, v vseh medijih in ne nazadnje v delovanju nove vlade, ki bi rada prišla v zgodovino po posebnih dosežkih. Nimam namena ponavljati mnogih kvalitetnih razmišljanj o težavah tega trenutka s strani kompetentnih novinarjev, strokovnjakov in tudi laične javnosti, ki nam preko pisem bralcev sporoča, kaj vse gre narobe v tej ljubi državi, kjer strankarska politika nadomešča stroko in odloča namesto nje.

Si predstavljate resen, uigran nogometni klub z vso logistiko, z vsemi podporniki in vso organizacijo, kjer se zadnji vezni igralec (že trideset let igra za klub) odloči, da bo s pomočjo levega branilca in desnega krila (oba imata samo še dobro leto pogodbo brez možnosti podaljšanja) in vratarja (ki sploh ni hotel biti vratar) prevzel usodo kluba v svoje roke. Ni mu mar, kaj mislijo o njegovi akciji ostali igralci, ne briga ga, kaj mislijo navijači ... »Vodja« zamenja tudi klubskega zdravnika, maserja, trenerja za taktiko, kondicijo itd ...

Seveda si ne predstavljate, ker se to v resnem klubu pač ne more zgoditi. Če ne drug, bi reagirali navijači, podporniki in zahtevali red. V klubu bi se zgodilo tako! V državi pa ... no, tam je pač vse drugače ...

Zdaj pa nazaj v našo stvarnost. Zgodilo se je (spet se lahko zgodi samo nam, Slovencem), da nam oblast ugrabi nekdo, ki je že dvakrat dokazano slabo gospodaril s klubom (pardon, državo). Poigrajmo se s številkami: stranka SDS ima 30.000 članov, to je sicer veliko podjetje, a brez kapitala. Članstvo predstavlja odstotek in pol slovenskega prebivalstva - in ta dober odstotek si lasti pravico terorizirati vsaj 80% Slovencev. Da bo lažje razumeti - »vodja« se je odločil, da bo s svojimi tremi pomočniki prevzel vajeti kluba (države) v svoje roke, pa čeprav za to ni dobil mandata - ne od vodstva kluba, ne od navijačev in podpornikov kluba.

K pisanju me je pripravilo dejstvo, da se dogajajo v teh izrednih razmerah tudi vse tiste stvari, ki bi jih razumni politik odložil na čas normalizacije razmer. Tega ta vlada pod vodstvom JJ nima v planu, odgovarjajo ji izredne razmere za realizacijo vseh kadrovskih in finančnih »čiščenj«. Vsako upanje, da bi lahko Slovenija normalno zadihala pod to vlado, je prazno, zato bo očitno virus tisti, ki bo vzpostavil pogoje za prenovo države, ki obupno potrebuje na krmilu kompetentno strokovno ekipo in ne skupine sebičnih in samoljubnih posameznikov, ki prezirajo vsakogar, ki zna več od njih. To še posebej velja za prvega med njimi!

V tolažbo, in to veliko, pa mi je, da se je v tej krizi izkazalo, kako prav imamo vsi tisti, ki zagovarjamo javno zdravstvo in državno premoženje, ki je osnova za funkcioniranje vsake države. Zato bo zanimivo (upam, da ne tragično) opazovati, kako bo ta ekipa reševala težka vprašanja krize in prerazporejala (naš) krizni denar. Prve težave so že vidne in očitne ...

Ključno vprašanje je samo, koliko pripravljenosti je v 80 odstotkih normalne Slovenije, da se pripravi na velike spremembe v družbi, do katerih bo neizogibno prišlo. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.