Izak Košir

 |  Mladina 15  |  Kultura  |  Dogodki

Vsi (filmi) doma

Do 12/04 na Bsf.si (Baza slovenskih filmov)

Šanghaj

Šanghaj

Tudi številne filmske projekcije so se te dni zaradi ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa preselile na splet. Akcija Vsi (filmi) doma tako tudi ta teden nadaljuje z izborom slovenskih filmov na spletu, ki si jih lahko brezplačno ogledate na povezavi https://bsf.si/sl/novice/vsi-filmi-doma/. Tam bodo na voljo do 12. aprila, med drugim pa so tokrat na voljo celovečerni igrani film Šanghaj (2012) scenarista in režiserja Marka Naberšnika, Igram, sem (2018) Miroslava Mandića ter kratki glasbeni dokumentarni film Bend vs Brand (2018) režiserk Simone Jerala in Hanne Szentpeteri.

Režiser filmske uspešnice Petelinji zajtrk predstavlja film Šanghaj, ki je nastal po literarni predlogi Ferija Lainščka, govori pa o romski družini Mirga. Mlademu Belmondu oče v Italiji pokaže umetnost prekupčevanja, v bordelu pa najde tudi ljubezen svojega življenja. V Prekmurju se odloči postaviti vas Šanghaj, s pomočjo dobrodušnega miličnika in z blagoslovom lokalnih oblasti pa njegovo naselje hitro raste. Toda ob razpadu Jugoslavije se Belmondo zaplete v preprodajo orožja, kar ga oddalji od družine in ogrozi njegove sanje.

Film Igram, sem je novejši celovečerni igrani film, ki je lani prejel Štigličev pogled za režijo, posveča pa se igralskemu poklicu ter meji med igralcem in likom, ki ga igralec interpretira; zgodbe se odvijajo v Sarajevu, Ljubljani in Zagrebu.

Kratki glasbeni dokumentarni film Bend vs Brand govori o šestmesečnem utripu glasbenega življenja Maše Pavoković in Eve Kristine Filipčič, menedžerk glasbenih zasedb Koala Voice in Persons from porlock.

Kratki eksperimentalno-dokumentarni film Sotto (2016) režiserke Ine Ferlan raziskuje človeške čute prek plesalke, ki je prikrajšana za eno od senzoričnih zaznav.

Observacijski kratki dokumentarni film Csillag (2015) je študijski projekt o raziskovanju govoric neznanih letečih predmetov v Prekmurju.

V Bazi slovenskih filmov na spletu pa se bo našlo tudi nekaj za najmlajše, saj so v otroški program dodali kratko animirano TV-serijo Princ Ki-ki-do (2014-2020) ter kratka animirana filma Meni ptič, tebi nič (2015) in Escape Velocity (2013).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.