DK, STA

12. 4. 2020  |  Svet

Koronavirus vpliva tudi na bogastvo najbogatejših

Med tistimi, ki se jim je premoženje zaradi pandemije zmanjšalo, je tudi ameriški predsednik Donald Trump

Jeff Bezos

Jeff Bezos
© Wikimedia Commons

Pandemijo novega koronavirusa občutijo tudi najbogatejši na svetu, saj je kar 51 odstotkov najbogatejših na svetu letos manj premožnih kot lani, je pokazala nedavno objavljena Forbesova lestvica milijarderjev. Forbes je letos naštel 2095 milijarderjev, kar je 58 manj kot lani, njihovo premoženje pa se je skupno zmanjšalo za 700 milijard dolarjev na 8000 milijard.

Na vrhu lestvice je že tretje leto zapored ustanovitelj spletne trgovine Amazon Jeff Bezos. Kljub ločitvi, po kateri je nekdanji soprogi MacKenzie Bezos prepustil delnice v vrednosti okoli 36 milijard dolarjev, mu je ostalo 113 milijard dolarjev. Na drugem mestu ostaja ustanovitelj Microsofta Bill Gates z 98 milijardami dolarjev, kar je 1,5 milijarde več kot lani.

Med najbogatejše se je letos povzpel vodja koncerna z luksuznimi izdelki LVMH Bernard Arnault, ki je s tretjega mesta izrinil ameriškega vlagatelja Warrena Buffetta.

xQiDcmnFsYE

Najbogatejša ženska je hči ustanovitelja ameriške trgovske verige Walmart Alice Walton., ki je s 54,4 milijarde dolarjev na devetem mestu lestvice.

Na vrhu Forbesove lestvice je že tretje leto zapored ustanovitelj spletne trgovine Amazon Jeff Bezos.

Skupno se je na lestvico do 18. marca, uvrstilo 241 žensk. Med njimi si jih sedem deli bogastvo s soprogom, sorojencem ali otrokom.

Med tistimi, ki se jim je premoženje zaradi pandemije zmanjšalo, je tudi ameriški predsednik Donald Trump. V enem mesecu je po ocenah Forbesa izgubil milijardo dolarjev in ima zdaj še 2,1 milijarde dolarjev. S tem je zdrsnil s 751. mesta lestvice, na 1001. mesto.

lnxPrjo8eMU

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.