Oštro.si

 |  Politika

Zavod za blagovne rezerve razveljavil za 53 milijonov evrov naročil

Po kritikah o nepreglednosti postopkov je zavod začel objavljati podrobnejše podatke o nujnih javnih naročilih za nakup zaščitne opreme zaradi epidemije. Med drugim je naročil tudi za 2,3 milijona evrov živil.

© Oštro.si

Ko je zavod za blagovne rezerve prejšnji mesec prevzel naročanje zaščitne opreme, potrebne za zajezitev epidemije covida-19 v Sloveniji, in v prvem tednu oddal za 80 milijonov evrov naročil za posplošeno opisano »nabavo zaščitne opreme (covid-19)«, je predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel za Oštro.si opozoril, da je treba tudi v izrednih razmerah zagotoviti gospodarnost porabe javnih sredstev.

Po kritikah o nepreglednosti postopkov je zavod začel objavljati seznam oddanih naročil s podrobnimi opisi in cenami. Nazadnje ga je osvežil v nedeljo, 12. aprila.

Po posodobljenih podatkih o oddanih naročilih je med prvimi petimi dobavitelji z najvišjimi vrednostmi naročil po novem tudi prevozniško podjetje Hmezad TMT, ki je dobilo 12,3 milijona evrov vredno naročilo za dobavo 22 milijonov kirurških mask do 15. aprila.

Poleg zaščitne opreme je zavod za blagovne rezerve naročil tudi za 2,3 milijona evrov živil.

Doslej so ponudniki izpolnili 15 od 85 naročil, devet (53,1 milijona evrov) pa jih je bilo razveljavljenih, tudi prvo naročilo, ki ga je dobilo podjetje Joca Pečečnika.

Več si lahko preberete na nepridobitnem spletnem mediju Oštro.si, kjer smo naš seznam nujnih javnih naročil osvežili z zavodovimi opisi in statusi.

© wallpaperflare.com

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.