IK, STA

 |  Svet

Facebook prepoveduje strani, ki promovirajo proteste proti družbenemu distanciranju

Med prvimi, ki jim nova politika Facebooka ni všeč, je predsednikov sin Donald Trump mlajši, ki je tvitnil, da gre za srhljivo vladno ukinjanje pravice do izražanja

Mark Zuckerberg, prvi mož Facebooka

Mark Zuckerberg, prvi mož Facebooka
© Anthony Quintano

Facebook je sporočil, da bo blokiral strani uporabnikov, ki promovirajo proteste proti ukrepom za družbeno distanciranje zaradi boja proti pandemiji novega koronavirusa. Konservativni politiki, ki so bili doslej polni hvale na račun Facebooka, ga zdaj kritizirajo.

"Če v tem času vlada ne bo prepovedala dogodka, bomo dovolili, da se organizira na Facebooku. Iz istega razloga pa dogodkov, ki kljubujejo vladnim navodilom za družbeno distanciranje, na Facebooku ne bomo dovolili," je sporočilo podjetje.

Po ZDA so se v zadnjih dneh pojavili številni protesti proti ukrepom za družbeno distanciranje, ki jih uvajajo guvernerji zveznih držav. Protestniki imajo močnega podpornika v predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, čeprav guvernerji večinoma le sledijo navodilom njegove zvezne vlade.

FTXbb2Cz2Uc

Facebook namerava odstraniti tudi objave, ki škodujejo z raznim zavajanjem, kot na primer objave, ki odsvetujejo zdravljenje in uporabo osnovnih zaščitnih ukrepov proti širjenju koronavirusa.

Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg je za televizijo ABC dejal, da želijo pomagati in stopajo v partnerstvo z univerzo Carnegie Mellon glede izvajanja ankete med uporabniki o simptomih. S tem bodo ustvarili zemljevide ameriških okrožij, ki bodo pokazali razširjenost novega koronavirusa.

Med prvimi, ki jim nova politika Facebooka ni všeč, je predsednikov sin Donald Trump mlajši, ki je tvitnil, da gre za srhljivo vladno ukinjanje pravice do izražanja. Facebook je sicer zasebno podjetje, Trump mlajši pa ni ponudil nobenega dokaza, da je kakšna vlada Facebooku naročila, kako naj ravna.

jTN-B22iJpM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.