Išče se plac za špil

V prispevku »Išče se plac za špil«, objavljenem v tiskani in spletni izdaji Mladine (27. marca 2020), so bili podani neresnični, zavajajoči in neutemeljeni očitki na račun delovanja Mestne občine Novo mesto na področju mladinskih programov in glasbene scene.

Ne drži trditev avtorice prispevka, da je občina uporabnike Narodnega doma »leta 2018 izselila pod pretvezo, da je treba popraviti streho.« Preprečitev nadaljnje nelegalne rabe in bivanja tedanjih uporabnikov je bila posledica odločbe gradbene inšpekcije o takojšnjem zapečatenju objekta zaradi dotrajanosti in pravnomočnega sklepa sodišča.

Prav tako ne drži trditev avtorice, da pri zagotavljanju mladinskega klubskega središča »za zdaj ostaja pri zamislih«. Kot smo že pred objavo prispevka v naših odgovorih pojasnili avtorici, je ureditev bodočih mladinskih klubskih prostorov v teku. Mestna občina Novo mesto je, skladno z zakonodajo, javno objavila namero o oddaji za to namenjenih prostorov na Rozmanovi ulici 21 v brezplačno uporabo, v letu 2019 smo zagotovili potrebno projektno dokumentacijo in izvedli razpis za izvajalca del, aprila letos pa je stekla tudi izvedba gradbenih del za temeljito prenovo prostorov. Pogodba z izbranim najemnikom je usklajena in je v fazi podpisa. Predvidevamo, da bi se izvajanje dejavnosti lahko pričelo v letošnjem letu.

Zavajajoči so tudi očitki avtorice o nenavadnem razumevanju občine, o tem, kdo so mladi, ki ga je avtorica utemeljila s »pričevanji in fotografijami« Mladinskega centra Oton, ki deluje pod okriljem Zavoda Novo mesto. Mladinski center Oton je namenjen razvijanju mladinskih programov, pri čemer povezuje različne akterje na mladinskem področju. Prednostno je namenjen mladim med 15. in 29. letom, vrata pa so odprta tudi drugim starostnim skupinam.

Neresnična je tudi izjava sogovornika, da na Glavnem trgu ni koncertov, saj je bilo z obsežno prenovo, zaključeno spomladi 2019, mestno jedro namenjeno tudi takim vsebinam in jih redno gosti. Na slavnostnem odprtju so med drugim nastopile legendarne glasbene zasedbe Dan D, DMP, Rudolfovo, Generator in Županova torta. Mestna občina Novo mesto si razvoj (klubske) glasbene scene prizadeva podpirati s povečanjem nabora primernih prostorov za vaje in nastope (prenova Narodnega doma, ki bo namenjen širši javnosti, mladinski kulturni klubski prostori), sofinanciranjem glasbenih ustvarjalcev in dogodkov prek vsakoletnega javnega poziva, ukrepov za oživljanje mestnega jedra in rednim angažiranjem novomeških ustvarjalcev, ki so zadnja leta paradni konji tudi slovenske glasbene scene in je nanje izjemno ponosna.

Lep pozdrav.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.