MONITOR

 |  Politika

Google, kdo je Ivan Gale?

Ime in priimek slovenskega žvižgača sta že med oddajo Tarča preplavila spletni iskalnik

Ivan Gale v prispevku oddaje Tarča

Ivan Gale v prispevku oddaje Tarča
© RTVSLO

Po četrtkovi oddaji Tarča na TV Slovenija, v kateri so razkrivali ozadja pri nakupovanju zaščitne opreme, so družbena omrežja ponorela. Na Twitterju in Facebooku se je močno povečalo število objav, a vedno je večina tiha, manjšina pa glasna. Zato je zanimiv pogled na Google Trends, kjer vidimo, kaj ti molčeči ljudje iščejo (in najbrž tudi berejo).

Ime žvižgača iz Zavoda za blagovne rezerve, Ivana Galeta, je bilo takrat eden od najbolj iskanih terminov na iskalniku Google. Graf Google Trends pokaže, da so ljudje njegovo ime množično iskali med 21. in 23. uro, torej med oddajo Tarča in po njej. V tem času je bil to na primer 11-krat bolj iskan termin kakor Zdravko Počivalšek in 50-krat bolj iskan kot ime Matej Tonin. Prehitel je celo te dni zelo iskane besede, kot so "maske", "blagovne rezerve" in "covid".

Poleg "Ivan Gale" so bili priljubljeni tudi termini "Tarča", "Geneplanet", "Andreja Potočnik", "Mitja Terče", "Anton Zakrajšek" in "Meta Peterle", torej vsa pogosto omenjana imena in podjetja v Tarči. 

Google Trends je nadvse uporabno orodje, saj nam pokaže, da da ljudje niso le pasivni opazovalci in sprejemniki informacij, temveč se želijo o informacijah tudi dodatno oziroma aktivno pozanimati. 

Graf najbolj iskanih terminov na Googlu

Graf najbolj iskanih terminov na Googlu
© Monitor / Google Trends

Članek je bil prvotno objavljen na spletni strani revije Monitor >> 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.