Izak Košir

 |  Mladina 18  |  Kultura  |  Film

Vsi (filmi) doma

Do 03/05 na bsf.si (Baza slovenskih filmov)

Frane Milčinski - Ježek (Moj narobe svet)

Frane Milčinski - Ježek (Moj narobe svet)
© Arhiv BSF

Akcija Vsi (filmi) doma se z izborom brezplačnih slovenskih filmov na spletu nadaljuje tudi ta teden, ko je na vrsti že trinajstič.

Ogledate si jih lahko na povezavi bsf.si/sl/novice/vsi-filmi-doma/, tam bodo na voljo do nedelje, 3. maja, za nemoteno filmsko izkušnjo je priporočljiv spletni brskalnik Chrome. Osvežitve lahko spremljate tudi prek strani Baze slovenskih filmov na Facebooku na povezavi www.facebook.com/ BazaSlovenskihFilmov.

Vsi (filmi) doma tokrat ponujajo paket desetih slovenskih filmov, med njimi so glasbeni dokumentarec Moj narobe svet v režiji Petre Seliškar, etnografski dokumentarni film Sukanje niti modernih umetnikov v režiji Rahele Jagrič Pirc in igrano-dokumentarni film Doberdob – roman upornika režiserja Martina Turka.

Glasbeni dokumentarec Moj narobe svet (2016) scenaristke in režiserke Petre Seliškar nas s priredbami znanih slovenskih in svetovnih glasbenikov popelje v svet vsestranskega umetnika Franeta Milčinskega - Ježka.

Etnografski celovečerni dokumentarni film Sukanje niti modernih umetnikov (2018) scenaristke in režiserke Rahele Jagrič Pirc pripoveduje o renesansi na področju čipke, po zaslugi slovenskih umetnikov (od arhitektov do modnih oblikovalcev), ki so inovativno prepoznali nove pristope k ustvarjanju tega sicer tradicionalno klekljanega izdelka.

Doberdob – roman upornika (2015) scenarista in režiserja Martina Turka je celovečerni igrano-dokumentarni film o trnovi poti edinega slovenskega avtobiografskega romana na temo prve svetovne vojne in portret njegovega avtorja, pisatelja in političnega aktivista Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca.

FILMI

– Moj narobe svet (Petra Seliškar)
– Doberdob (Martin Turk)
– Sukanje niti modernih umetnikov (Rahela Jagrič Pirc)
– Dvigalo (Tomaž Gorkič)
– Made in Ex-Yu (Zdravko Barišić)
– Modri zajček (Jan Fabris)

OTROŠKI IN MLADINSKI PROGRAM

– Bližnje srečanje (Kolja Saksida)
– Deželica PimPan: Pim in Pan (Polona Sepe)
– Deželica PimPan: Veliko rdeče – Deželica PimPan: PimPan teleban

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.