DK, STA

 |  Svet

Johnson za ponatis svojega 40 let starega romana o virusu

Knjiga The Marburg Virus temelji na resničnem izbruhu bolezni v Nemčiji v poznih šestdesetih letih minulega stoletja

Stanley Johnson

Stanley Johnson
© Wikimedia Commons

Stanley Johnson, oče britanskega premierja Borisa Johnsona, je leta 1982 napisal roman The Marburg Virus o izbruhu virusa v newyorškem živalskem vrtu. Roman je bil deležen zgolj nekaj mešanih kritik, a Amazon kljub temu broširano izdajo prodaja za skoraj 65 evrov. Johnsonov zastopnik Jonathan Lloyd iz agencije Curtis Brown nagovarja britanske založnike, naj ponovno izdajo "vznemirljivo, preroško in inteligentno srhljivko".

Knjiga temelji na resničnem izbruhu bolezni v Nemčiji v poznih šestdesetih letih minulega stoletja. V Johnsonovem romanu je ekvivalent Wuhana New York. Po izbruhu virusa v živalskem vrtu v Bronxu svet prepove polete iz ZDA, glavni junaki pa se ukvarjajo z iskanjem redke vrste zelene opice, ki je izvor virusa.

Johnson je zavrnil očitke, da je z željo po ponatisu oportunističen. "Sem poklicni pisatelj. Je oportunistično, da novinarji in časniki pišejo o koronavirusu," je vprašal. Ob tem je spomnil na svoje prejšnje srhljivke, ki prav tako obravnavajo sodobne probleme. Na primer njegova najnovejša knjiga Kompromat govori o zlonamernem vplivu Rusije na politiko zahoda.

Naslovnica romana, ki je v ZDA izšel šele leta 2015

Naslovnica romana, ki je v ZDA izšel šele leta 2015

Johnson je omenil, da je v skoraj štirideset let starem romanu podal vpogled v prihodnost, saj zgodba govori o obupanem iskanju cepiva. Dodal je, da roman vsebuje lekcije, od katerih bi se lahko učili, saj verjame, da bi morali pokazati več truda za izsleditev vira trenutne pandemije.

Po izbruhu virusa v živalskem vrtu v Bronxu svet prepove polete iz ZDA, glavni junaki pa se ukvarjajo z iskanjem redke vrste zelene opice, ki je izvor virusa.

"Namesto, da se osredotočajo na mokro tržnico, bi morali ljudje iskati izpust virusa preko živali, ki je bila uporabljena v skrivnostnem raziskovalnem laboratoriju v Wuhanu," je pripomnil v opazkah, ki so spominjale na do sedaj neosnovane trditve Donalda Trumpa, češ da je videl dokaze, da je bil novi koronavirus zasnovan v inštitutu za virologijo v Wuhanu.

Roman je pod naslovom The Virus v ZDA izšel šele leta 2015, negotova pa je usoda ponatisa v Veliki Britaniji. Po Johnsonovih besedah je cena na Amazonu 57 funtov (okoli 65 evrov) za broširano izdajo, kar je po njegovih besedah dodaten razlog, da se gre v ponatis.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.