DK, STA

 |  Politika

Trump brez maske tudi v tovarni mask

Nošenje ali zavračanje mask sedaj v ZDA postaja nova politična delitev na demokrate in republikance

Donald Trump

Donald Trump
© Wikimedia Commons

Ameriški predsednik Donald Trump je bil v torek na obisku tovarne Honeywell v Arizoni, kjer sedaj zaradi pandemije koronavirusa izdelujejo medicinske maske. Med obiskom, ki je spominjal na predvolilno zborovanje, sam ni nosil maske, vrteli pa so mu pesem Guns'N'Roses z naslovom Živi in pusti umreti (Live and Let Die). Nošenje ali zavračanje mask sedaj v ZDA postaja nova politična delitev na demokrate in republikance. Slednji vse bolj menijo, da je pandemija koronavirusa lažni preplah, demokrati pa z maskami nimajo težav.

Trumpovo zavračanje mask je sprožilo številne kritike, ki jih je bil pred enim tednom deležen tudi podpredsednik ZDA Mike Pence na obisku klinike Mayo v Minnesoti, ko edini ni nosil maske. Kasneje je priznal, da je naredil napako, kar je za člana Trumpove vlade izjemno redko.

_gmbZTYvJaU

V ZDA je do torka zaradi koronavirusa umrlo več kot 71.000 ljudi, okuženih pa je več kot 1,2 milijona. Čeprav prva dama ZDA Melania Trump promovira uporabo mask, je Trump že aprila izjavil, da sam mask ne bo nosil. V Honeywellu se je sprehajal in govoril z delavci pod opozorilnimi tablami za nošenje mask. Pozival je k odpravljanju ukrepov proti koronavirusu ter govoril o svoji volilni zmagi v Arizoni leta 2016. 

Trumpova vlada je pred odhodom predsednika v Arizono, kjer se je srečal s predstavniki indijanskih plemen, le sprostila prvih 4,8 milijarde dolarjev pomoči za ameriške Indijance. Skupaj je zanje namenjenih osem milijard. Trump je ob tem dejal, da so Američani v času koronavirusa bojevniki, vendar pa je treba odpreti ekonomijo, čeprav se zaveda, da bo zaradi tega umrlo več ljudi.

Trumpovo zavračanje mask je sprožilo številne kritike, ki jih je bil pred enim tednom deležen tudi podpredsednik ZDA Mike Pence na obisku klinike Mayo v Minnesoti, ko edini ni nosil maske.

Po ZDA posamezni guvernerji odpravljajo ukrepe proti koronavirusu, ki so jih začeli uvajati marca, a vsaka država to dela po svoje, znanstveniki pa še naprej svarijo, da bo to pripeljalo do naraščanja okužb in smrti. V najbolj prizadeti državi New York, kjer je 321.000 okuženih in 25.000 mrtvih, guverner Andrew Cuomo ohranja ukrepe. Vendar je v ponedeljek za covidom-19 umrlo le 230 ljudi, število novih hospitalizacij pa je padlo.

u7pvegQFvnY

Država New York je začela sodelovati s Fundacijo Billa in Melinde Gates pri izdelavi načrta za to, kako bi lahko potekali izobraževalni procesi po končani pandemiji. Šole bodo do konca letošnjega šolskega leta zaprte, načrt pa bo prišel prav za naslednje šolsko leto.

V New Yorku se nadaljuje politični boj znotraj demokratske stranke, ki je pred kratkim odpovedala strankarske volitve predsedniških kandidatov, ki so bile napovedane za 23. junij. Zvezna sodnica Analisa Torres je v torek dala prav odvetnikom dveh nekdanjih demokratskih predsedniških kandidatov Bernieja Sandersa in Andrewa Yanga, da je preklic volitev neustaven. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.