DK, STA

 |  Politika

Trump izgublja volivce, ki so mu pomagali do zmage

Gre za volivce, ki prezirajo tako demokratskega kot republikanskega kandidata, a se na koncu odločijo za tistega, ki ga prezirajo manj

Donald Trump

Donald Trump
© flickr.com

Po anketi univerze Monmouth, ameriški predsednik Donald Trump izgublja podporo ključne kategorije volivcev, zaradi katere je leta 2016 tesno zmagal na predsedniških volitvah. Gre za volivce, ki prezirajo tako demokratskega kot republikanskega kandidata, a se na koncu odločijo za tistega, ki ga prezirajo manj.

Tako imenovani sovražniki so leta 2016 veliko bolj sovražili demokratsko kandidatko Hillary Clinton kot Trumpa, ki ga je večina Američanov takrat poznala le po tem, da je zabaven, brez dlake na jeziku, bogat in ima lepo soprogo. Glede na vzporedne ankete volitev 2016 je Trump to kategorijo volivcev dobil s prednostjo 17 odstotkov.

V istem košu so skupaj volivci senatorja Bernieja Sandersa, drugi demokrati, neodvisni volivci in razočarani republikanci. Po anketah sodeč ta skupina sedaj bolj podpira demokrata Josepha Bidna kot Trumpa. Anketa Monmouth je pretekli teden ugotovila, da Biden med temi volivci vodi pred Trumpom za približno 40 odstotkov, kar je četrtina registriranih volivcev.

Republikance pred novembrskimi predsedniškimi volitvami čaka veliko dela, saj morajo volivcem priskutiti Bidna, ki sicer ne vzbuja tako močnih čustev, kot jih je Clintonova, in hkrati volivcem prodati Trumpa, ki se v času vladanja z redkimi izjemami nikoli ni prebil nad 50-odstotno podporo med Američani.

pU9bm13cWJw

Strategije Trumpove kampanje so še vedno v fazi testiranja. Pri Bidnovih povezavah preko sina v Ukrajini so bili neuspešni, več možnosti jim ponujajo očitki o Bidnovem spolnem napadu na nekdanjo uslužbenko v senatu pred tremi desetletji,

Demokrati imajo težje delo z Bidnom, ki med volivci ne sproža navdušenja, kot sta ga na primer Barack Obama ali Sanders. Računajo, da si bo večina Američanov po štirih letih Trumpove vladavine zaželela vrnitev v dolgočasno normalnost. Z negativnimi oglasi proti Trumpu demokrati nimajo težav, razen tega, na kaj se osredotočiti, saj je materiala za kritike več kot dovolj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.