Izak Košir

 |  Mladina 20  |  Kultura  |  Film

Vsi (filmi) doma

Do 17/05 na bsf.si (Baza slovenskih filmov)

Pisma iz Egipta

Pisma iz Egipta

Akcija Vsi (filmi) doma, ki ponuja brezplačni izbor slovenskih filmov na spletu, se nadaljuje. Ogledate si jih lahko na povezavi bsf.si/sl/novice/vsi-filmi-doma/, tam bodo na voljo do nedelje, 17. maja, za nemoteno filmsko izkušnjo pa je priporočljiv spletni brskalnik Chrome. Osvežitve lahko spremljate tudi prek strani Baze slovenskih filmov na Facebooku na povezavi www.facebook.com/BazaSlovenskihFilmov.

V tokratnem, predzadnjem izboru akcije Vsi (filmi) doma si lahko ogledate celovečerni film v režiji Polone Sepe Pisma iz Egipta (2010), ki temelji na resničnih znanstvenih dosežkih diplomirane kemičarke dr. Jane Kolar. Slednja je razvila metodo za učinkovito ohranjanje črnila na starih besedilih in slikah, ne da bi se original poškodoval. Po njenem odkritju in liku je oblikovan glavni ženski lik ‒ Irena, katere strast do ohranjanja starih zapisov izvira iz želje, da bi ohranila pisma, ki jih je njena babica, nona Ana, pisala, ko je delala v Aleksandriji.

Na ogled sta tudi dva dokumentarca. Prvi, Vse duše mojega telesa (2016), je pretresljiva zgodba o 60-letni Loreni Fornasir iz Pordenoneja in njeni mami Mariji Antonietti. Drugi, V letu hip hopa (2010), pa nas popelje skozi zgodovino rap glasbe v Sloveniji, v filmu boste videli tudi Dalaja Eegola, Klemna Klemna, Pižamo, Zlatka, Trkaja in druge.

Na voljo je tudi nekaj kratkih in eksperimentalnih filmov ter obvezen otroški in mladinski program za vaše najmlajše.

FILMI:

– V letu hip hopa (Boris Petkovič)
– Pisma iz Egipta (Polona Sepe)
– Vse duše mojega telesa (Erika Rossi)
– Pet slovenskih avtoric (Irena Gatej)
– Cirkulat (Matjaž Mrak)
– Orlek - Perkmandeljc (Dušan Kastelic)

OTROŠKI IN MLADINSKI PROGRAM:

– Potovanje na ladji Beagel: Pasavec (Jernej Lunder)
– Potovanje na ladji Beagel: Ljubezen galapaške želve (Jernej Lunder)
– Podlasica (Timon Leder)
– Prdci: Vonj ljubezni (Polona Sepe)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.