DK, STA

 |  Svet

Zaradi pandemije bo verjetno preložena tudi podelitev oskarjev

Nagrade naj bi sicer podelili 28. februarja prihodnje leto

Joaquin Phoenix, dobitnik oskarja za najboljšo glavno moško vlogo v filmu Joker

Joaquin Phoenix, dobitnik oskarja za najboljšo glavno moško vlogo v filmu Joker

Podelitev prestižnih filmskih nagrad oskar, ki jih podeljuje Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti, bi bila lahko zaradi pandemije novega koronavirusa preložena na poznejši datum. 93. podelitev nagrad naj bi sicer potekala 28. februarja 2021 v Los Angelesu, vendar je bila ameriška filmska akademija z zaprtjem gledališč, preložitvijo premier novih filmov in zaustavitvijo produkcij že prisiljena v spremembe glede pravil.

Za revijo Variety je neimenovani vir povedal, da je verjetno, da bo slovesnost preložena na poznejši datum, vendar glede preložitve dogodka ali novega datuma še ni bil podan uradni predlog. 

Aprila je sicer ameriška filmska akademija sklenila, da bodo v igri za prestižno nagrado letos tudi filmi, ki se predvajajo le na spletu in niso prišli v kinodvorane, zato bodo morda potrebne še dodatne prilagoditve glede pravil, ustreznosti filmov in časovnic. 

Prejšnji mesec je akademija v izjavi zapisala: "Kot je napovedano, naj bi 93. podelitev oskarjev v nedeljo, 28. februarja 2021, prenašala televizija ABC. Morebitne nove informacije o podelitvi bomo sporočili."

Aprila je sicer ameriška filmska akademija sklenila, da bodo v igri za prestižno nagrado letos tudi filmi, ki se predvajajo le na spletu in niso prišli v kinodvorane.

Po pisanju AFP trenutno velja, da morajo filmi doživeti premiero do 31. decembra, da se lahko potegujejo za oskarje v naslednjem letu. Podelitev oskarjev predstavlja veliki finale podeljevanja filmskih nagrad, ki se začne v januarju s podelitvijo zlatih globusov.

Podelitve drugih filmskih nagrad po pisanju agencije zaenkrat še niso preložene na poznejše datume, so pa podeljevalci nekaterih nagrad že nekoliko razrahljali pravila, tako da pridejo letos v poštev za nagrade tudi filmi, ki se predvajajo na spletu.

dA_7TGD-82Y

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.