DK, STA

 |  Svet

Iz mošej predvajali antifašistično pesem Bella Ciao

Pesem je bila predvajana, potem ko so neznanci izvedli sabotažo in nezakonito vdrli v sistem za pozivanje k molitvi

Mošeja v Izmirju

Mošeja v Izmirju
© Wikipedia

V turškem mestu Izmir so neznanci vdrli v sisteme ozvočenja več mošej in predvajali antifašistično pesem Bella Ciao. Tožilstvo je sprožilo preiskavo incidenta in tudi tistih, ki so delili posnetek na spletu. V okviru preiskave so v četrtek aretirali žensko, je poročala turška tiskovna agencija Anadolu. Do incidenta je prišlo v času ramazana, ki se bo končal konec tedna. Mošeje so sicer zaradi pandemije novega koronavirusa že dva meseca zaprte.

Antifašistično himno so iz več mošej predvajali v sredo popoldne v času poziva k molitvi, mnogi pa so posnetke tega delili na družbenih omrežjih, poroča agencija AFP.

4CI3lhyNKfo

Incident je potrdila tudi lokalna izpostava urada za verske zadeve. Pesem Bella Ciao je bila predvajana, potem ko so "neznanci izvedli sabotažo in nezakonito vdrli v sistem za pozivanje k molitvi", so zapisali. Sprožili so notranjo preiskavo, dogodek pa prijavili tudi policiji.

Dogodek so ostro obsodili v Stranki za pravičnost in razvoj turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana

Izmir je tretje največje turško mesto in velja za sekularno utrdbo. Lokalne oblasti pripadajo Republikanski ljudski stranki (CHP), največji turški opozicijski stranki.

Dogodek so ostro obsodili v Stranki za pravičnost in razvoj turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. "Kdor je to storil, bo zagotovo ujet," so poudarili.

n_pWpW4JlrM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.