Oštro.si

 |  Politika

Prejšnji minister je epidemijo 12. marca razglasil zakonito

Predsednik vlade Janez Janša je na 37. izredni seji utemeljeval, da bi epidemijo morala razglasiti vlada

Janez Janša nagovarja državljanke in državljane

Janez Janša nagovarja državljanke in državljane
© YouTube

»Epidemija, ki je bila razglašena 12. marca, je bila razglašena nezakonito,« je na 37. izredni seji dejal predsednik vlade Janez Janša. Kot je utemeljil, razglasitev epidemije ni bila v pristojnosti ministrstva za zdravje, ampak bi to morala storiti vlada.

Po 7. členu zakona o nalezljivih boleznih je do 11. aprila veljalo, »da epidemijo nalezljive bolezni ter okuženo ali ogroženo območje razglasi oziroma določi minister, pristojen za zdravje«. Kasneje je Janševa vlada, ki je prisegla 13. marca (dan po razglasitvi epidemije), ta zakon spremenila.

Od 11. aprila splošno epidemijo lahko razglasi vlada. Po ocenah vladne zakonodajne službe in pravnika Rajka Pirnata je tedanji minister Aleš Šabeder epidemijo covida-19 12. marca razglasil zakonito.

Zakaj je po mnenju Rajka Pirnata bolje, da epidemijo razglasi vlada, pa si preberite na neprofitnem spletnem mediju Oštro.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.